DVIJE TEMATSKE ŠETNJE TREŠNJEVKOM

Large_fb_event_cover_ture

 

Pozivamo vas da nam se pridružite na urbanim turama koje će se održati u subotu 19.9.2020. u 11 sati i u petak 25.9.2020. u 15 sati na Trešnjevci. U subotu, Kosjenka Laszlo Klemar iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla vodi nas Savskom ulicom u početke industrijalizacije Trešnjevke i Zagreba. Naredni petak, s Tihanom Bertek iz udruge K-zona krećemo u potragu za fragmentima ženske povijesti kvarta.

Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen. Stoga vas molimo da svoj dolazak najavite na blok@blok.hr najkasnije do 16 sati 18.9. za prvu turu, odnosno 24.9. za drugu turu.

Tura Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke kreće iz nekadašnjeg spremišta tramvaja, današnjeg Tehničkog muzeja, a vodi nas lokacijama na kojima se proizvodio čitav spektar roba, od šibica preko namještaja do čipke i dvopeka. Autorica ture Kosjenka Laszlo Klemar ističe: „istraživanje i ispisivanje povijesti tvornica u Savskoj važno je ne samo u kontekstu razvoja Zagreba kao industrijskog središta i povijesti industrijskog razvoja ovih prostora ili razvoja industrije, industrijskih pogona i postrojenja. Njihova povijest (pokretanje, razvoj i gašenje/restrukturiranje) pruža direktan uvid u društveno-politička događanja druge polovine 19. i prve polovine 20. stoljeća, a informacije o uvjetima rada i radničkim štrajkovima važan su izvor za ispisivanje povijesti radništva i radničkog organiziranja.”

„Povijest Trešnjevke čini i povijest neznanih radnica, žena koje su obavljale neplaćeni reproduktivni rad, povijest odgajateljica i učiteljica, migrantkinja i seljakinja”, upozorava Tihana Bertek. Polazeći od vrtića Marice Pataky u Vukovarskoj, krivudavom nas putanjom vodi kvartovskim punktovima na kojima se pažljivim pogledom otkrivaju Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke. Autorica ističe: „forma urbane šetnje reflektira neopipljivost i nezabilježenost ženske prisutnosti u tkivu grada, odupirući se još uvijek uvelike dominantnom linearnom pristupu povijesti. Namjera je otvoriti prostor za nova čitanja kvarta, ali i potaknuti drugačiju, pravedniju i potpuniju historiografiju u budućnosti.”

 


organizatori ture „Savska cesta i počeci industrijalizacije Trešnjevke”: BLOK i Tehnički muzej Nikola Tesla

organizatori ture „Fragmenti ženske povijesti Trešnjevke”: BLOK i K-zona

Projekt "Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo" provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.

Small_web_format__3_
Small_web_format__2_
Small_web_format__15_
Small_web_format__1_
Small_web_format__13_
Small_web_format__12_
Small_web_format__33_
Small_web_format__43_
Small__o5a5994
Small__o5a6015
Small__o5a6026
Small__o5a6047
Small__o5a6066
Small__o5a6113
Small__o5a6111
Small__o5a6138

program