ARHIVIRANJE KVARTA, RADIONICA FOTO-DIGITALNOG BILJEŽENJA PROSTORA

Large_mst-arhiviranje-kvarta-fb

 

subota, 3. 6. u 11 sati, Nova BAZA, Nova cesta 66

voditeljica: Teuta Gatolin

 

Sjećate li se velikog stabla trešnje na križanju Tratinske ulice i Nove Ceste? A kuće s okruglim prozorima u Magazinskoj? Stalne, brze i nepredvidive promjene vlastitoga kvarta inspirirale su umjetnicu Teutu Gatolin da započne foto-digitalno bilježenje prostora i stvaranje novih, virtualnih prostora koji čuvaju slojeve iščezle u realnom prostoru. U ovoj radionici poziva sve zainteresirane da upoznaju njezinu metodologiju i zabilježe kvartovske prizore koji će uskoro možda nestati.

U središtu zanimanja radionice su mikrolokacije kvarta, a sastoji se od tematske šetnje prostorom oko trešnjevačke termoelektrane, Doma sportova i okolnih ulica. Međusobnim razgovorom pokušat ćemo istaknuti prepoznatljiva obilježja Trešnjevke, a potom ćemo odlučiti koje sve dijelove javnog prostora želimo arhivirati. Odabrane dijelove kvarta i/ili objekte koji se u njemu nalaze potom ćemo dokumentirati nizom fotografija te se upoznati s tehnikom fotogrametrije kojom se fotografije pretvaraju u 3D modele. Virtualni 3D modeli izrađeni prema fotografijama polaznika/ica radionice bit će dio izložbe o arhiviranju javnog prostora Trešnjevke. Izložba će se održati u listopadu 2023. godine u prostoru Nove BAZE.

 

Predznanje za sudjelovanje na radionici nije potrebno, a polaznici bi trebali donijeti vlastiti digitalni fotoaparat ili pametni telefon koji ima mogućnost fotografiranja. Budući da ćemo puno fotografirati, molimo vas da napunite baterije na svojim uređajima te oslobodite dovoljno memorije za pohranjivanje.

 

Radionica je besplatna i otvorena svim dobnim skupinama, a potrebna je kratka prijava na e-mail blok@blok.hr, koja treba sadržavati ime, prezime, dob i nekoliko rečenica motivacije. Molim Vas da navedete i svoju povezanost s Trešnjevkom (mjesto bivšeg ili trenutnog stanovanja, mjesto rada, obiteljske poveznice itd.).

 

dizajn: Zoran Đukić, Hrvoje Živčić i Neva Zidić

 

Radionica je dio programa “Muzej susjedstva Trešnjevka — živa baština”. Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međužupanijsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.

program