KINO NA PLACU 2023.

Large_unnamed__1_

 

Osmu godinu za redom trešnjevačku tržnicu pretvaramo u besplatno ljetno kino. Grad je u svojoj biti proces – on se stalno mijenja dok naše „proživljeno iskustvo“ pretvara njegove apstraktne strukture u svakodnevnu praksu i simboličko mjesto, pozornicu na kojoj proživljavamo svoje živote. Međutim, mnoga naša iskustva i simboličke predodžbe gradova odvijaju se putem filma. Od svog začetka film se pokazao kao moćan medij koji uobličuje naše viđenje grada i odnos prema raznim problematikama urbane svakodnevice. Odabrani filmovi rastvaraju granice umjetnosti i života te vizualiziraju načine na koje možemo spasiti urbanu svakodnevicu od sveprisutne banalizacije i komodifikacije.

 

PROGRAM

 

petak, 7. 7. 2023. u 21 h

Pošast / Blight (1996), r. John Smith

14', dokumentarni, Velika Britanija

Velika nadanja / High Hopes (1989), r. Mike Leigh

110', igrani, Velika Britanija

 

U sklopu prve filmske večeri gledamo dva filma o zajednicama koje se suočavaju s rapidnom transformacijom suvremenih gradova u kojima za mnoge više nema mjesta. Zaigran eksperimentalni film Pošast britanskog avangardnog filmaša Johna Smitha nastao je u suradnji sa skladateljicom Jocelyn Pock i donosi priču o izgradnji ceste M11 u istočnom dijelu Londona te kampanji koju su pokrenuli lokalni stanovnici ne bi li zaštitili svoje domove od rušenja. Naizgled trivijalne uspomene bivših stanara kombinacijom prirodnih zvukova, glazbene podloge i snimljenih razgovora postaju čudnovato muzikalne i sugestivne metafore devastacije koja im prijeti. Gorko-slatka društvena satira Velika nadanja portret je proširene radničke obitelji i komentar Mikea Leigha na klasne i socijalne promjene u Londonu u kasnim osamdesetima. Marksistički nastrojen dostavljač Cyril i njegova djevojka Shirley brinu za Cyrilovu senilnu majku i suočavaju se s invazijom pripadnika više društvene klase u njihovu staru četvrt, a tu su i Cyrilova neurotična sestra Valerie, kaktus nazvan po Margaret Thatcher i naivni došljak sa sela E.T. koji nikako da ode doma. Film karakteriziraju osebujni i otkačeni likovi, maestralna glumačka improvizacija i realističan stil te prepoznatljiv britanski humor.

 

petak, 14. 7. 2023. u 21 h

Biti žene / Essere donne (1965), r. Cecilia Mangini

28', dokumentarni, Italija

Vučje ždrijelo / La bocca del lupo (2009), r. Pietro Marcello

67', dokumentarni, Italija

 

U sklopu druge filmske večeri gledamo dva filma o životu na margini društva te licu i naličju tzv. talijanskog ekonomskog čuda. U Biti žene prva dokumentaristica poslijeratne Italije Cecilia Mangini portretira borbu mladih radnica koje migriraju s juga na sjever Italije u potrazi za boljim životnim uvjetima no tamo ih dočekuje žongliranje između majčinstva, rada u tvornicama i grčevite obrane vlastitih prava. Igrano-dokumentarni hibrid Vučje ždrijelo Pietra Marcella posveta je jednom gradu i jednoj velikoj ljubavi. Bivši zatvorenik Enzo vraća se u Genovu nakon dužeg odsustva i hoda kroz grad u potrazi za mjestima kojih se sjeća od ranije, ali ih je vrijeme neumitno promijenilo. Enzo je u zatvoru proveo ukupno 27 godina, služeći nekoliko uzastopnih kazni, no njegova trans odabranica Mary cijelo to vrijeme ga je vjerno čekala. Širi okvir je povijest Genove kroz 20. stoljeće, ispričana u arhivskim snimkama koje bilježe transformacije drevne mediteranske luke. Nekad veličanstveni brod tako postaje simbol za propast bogatog lučkog grada i njegove industrije, tihi očaj protagonista i svih nasukanih bivših moreplovaca.

 

selektorica i autorica teksta: Dina Pokrajac

vizual: Zoran Đukić, Neva Zidić, Hrvoje Živčić

 

 

Kino je dio cjelogodišnjeg programa „Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština“ koji provodi udruga BLOK u galeriji BAZA i drugim kvartovskim prostorima. „Kino na trešnjevačkom placu – doba trešanja“ podržavaju: Hrvatski audiovizualni centar, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo i Zagrebački holding. Godišnji program BAZE podržava Zaklada „Kultura nova“. Partneri ovogodišnjeg izdanja: Restart i Bijeli val.

Small__mg_8400
Small__mg_8354
Small__mg_8316
Small__mg_8429
Small__mg_8449
Small__mg_8453
Small__mg_8561
Small__mg_8574
Small__mg_8624
Small__mg_8652
Small__mg_0081
Small__mg_0083
Small__mg_9932
Small__mg_0117
Small__mg_0127
Small__mg_0192

program