RADIONICA KREATIVNOG PISANJA "PLANINE OD KRUHA, PERECI OD BLATA"

Large_august_cesarec_na_radom_mjestu

 

"PLANINE KRUHA, PERECI OD BLATA"

RADIONICA KREATIVNOG PISANJA NA TEMU RADA

voditeljice: Olja Savičević Ivančević i Božena Končić Badurina

23. i 30. studeni 2021., od 18 do 20.30 h

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

U cijelosti besplatna, radionica je namjenjena osobama svih životnih dobi, s bilo kojom razinom iskustva u kreativnom pisanju, a pogotovo onima koji do sada nisu imali prilike sudjelovati na literarnim edukacijama. Dio je kontinuiranog BLOK-ovog programa "Muzej susjedstva Trešnjevka" čiji je cilj revalorizirati trešnjevačko nasljeđe kroz izgradnju virtualnog fundusa u suradnji s lokalnom zajednicom i demokratizirati kulturnu proizvodnju kroz organizaciju kulturno-umjetničkih sadržaja usmjerenih na kvart. Radionicu je osmislila umjetnica Božena Končić Badurina istražujući virtualni fundus Muzeja susjedstva Trešnjevka, povijest radničke svakodnevice kvarta i književno nasljeđe Augusta Cesarca. Naslov "Planine od kruha, pereci od blata" preuzet je iz njegove novele Brodolom obitelji Rožman, a osim što je u svojim književnim djelima prikazao  surovu svakodnevicu radnika i radnica s gradske periferije u razdoblju između dva svjetska rata, Cesarec je bio i urednik "iz sjene" Glasa Trešnjevke, glasila u kojem su, pored vijesti i reportaža o komunualnim problemima i aktualnim političkim zbivanjima, objavljivani i književni uratci radnika i radnica.

 

Radionicu vode umjetnica Božena Končić Badurina, koja svoje multimedijalne radove redovito bazira na istraživanju i radu s lokalnom zajednicom, i nagrađivana hrvatska književnica Olja Savičević Ivančević, pjesnikinja, autorica kratkih priča i romana, također i iskusna edukatorica u polju kreativnog pisanja. Kroz dva susreta od po 2 i pol sata radit će se na pisanju kratkih proznih formi i/ili poezije na temu rada (uključujući i kućanski rad). Za prvi susret potrebno je pročitati barem jednu od četiri novele Augusta Cesarca koje će svi sudionici primiti putem maila.

 

Prijavu je potrebno poslati na blok@blok.hr najkasnije do 19. studenog 2021., a treba sadržavati osnovne informacije: ime, prezime, godina rođenja i kratko motivacijsko pismo (nekoliko rečenica) u kojem možete navesti čime se trenutno bavite u životu i koji su bili vaši dosadašnji doticaji s pisanjem. Radionica je otvorena svim stanovnicima Zagreba (povezanost s Trešnjevkom nije uvjet). Broj sudionika je ograničen, a povratnu informaciju o sudjelovanju dobit ćete putem maila kroz 24 sata.

 

Za dolazak na radionicu potrebne su kovid potvrde.

 

Naslovna fotografija: August Cesarec na radnom mjestu, fototeka SABH

Fotografije: Ana Kutleša

 

Projekt “Muzej susjedstva Trešnjevka – živa baština” financijski podržavaju Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture i medija RH. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”. 

 

Small_img-20211124-wa0017
Small_img_20211123_182132
Small_263639001_5128442660518376_8496542018736461540_n
Small_druga

program