URBANA TURA I RADIONICA: KULTURA SJEĆANJA NA NARODNOOSLOBODILAČKU BORBU NA TREŠNJEVKI

Large_fb_event_cover_spomenici

30.6.2020. u 18h, križanje Fallerovog šetališta i Baštijanove ulice

Autor i voditelj šetnje i radionice: Tomislav Augustinčić

 

U utorak 30. lipnja s početkom u 18 sati održat ćemo urbanu turu pod naslovom „Kultura sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu na Trešnjevki”. Lokacija okupljanja i početna točka šetnje je križanje Fallerovog šetališta i Baštijanove ulice. Završavamo u parku preko puta BAZE gdje se svi zainteresirani mogu uključiti u radionicu na istu temu. Autor i voditelj šetnje i radionice je etnolog Tomislav Augustinčić. 

 

“Na prostoru grada Zagreba tijekom socijalističke Jugoslavije podignuto je više od 423 spomen-obilježja posvećenih ličnostima, događajima, mjestima i djelovanjima Narodnooslobodilačke borbe. Od toga, na prostoru Trešnjevke bilo je postavljeno čak 47 spomen-obilježja, a do danas je sačuvano i u javnom prostoru Trešnjevke prisutno njih tek 13. Socijalistički spomenici na Trešnjevci nisu bili samo artefakti koji su dokumentirali i prepričavali povijest, već i simboli radikalno drugačijeg sustava značenja, vrijednosti, praksi i djelovanja. Bili su također mjesta solidarizacije, okupljanja i osnaživanja zajednica. Kroz obilazak odabranih lokacija predstavit će se radnička i antifašistička povijest Trešnjevke, otvoriti prostor za suvremeno promišljanje kako se i čega danas sjećati na Trešnjevci, problemski predstaviti teme muške i ženske povijesti, radništva, kulturnog stvaralaštva i sjećanja.

 

Predviđeno trajanje šetnje je 2 sata, nakon čega će uslijediti radionica kroz koju će se kreativno i komemorativno aproprirati strategije „brisanja“ i „zaborava“ koje su obilježile živote trešnjevačkih socijalističkih spomenika. Planiran početak radionice je u 20:00h u parku ispred Pivnice Budweiser (Adžijina 16). Za radionicu nije potrebna zasebna prijava. Predviđeno je da se radionici pridruže svi zainteresirani sudionici ture.”

Tomislav Augustinčić

 

organizatori ture: BLOK – Lokalna baza za osvježavanje kulture i SF:ius – SOCIJALNI RUB: zanimljive neispričane priče

Tura je organizirana u sklopu projekta „Muzej susjedstva Trešnjevka – izgradnja odozdo“.

Više informacija potražite na www.muzejsusjedstvatresnjevka.org ili nam pišite na blok@blok.hr

Projekt "Muzej susjedstva Trešnjevka - izgradnja odozdo" provodi BLOK u partnerstvu s udrugama Centar za mirovne studije, SF:ius i K-zona te Tehničkim muzejem Nikola Tesla. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Ukupna vrijednost projekta: 790.911,69 HRK (EU sufinanciranje: 672.274,94 HRK). Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost BLOK-a.

 

Small_img_0989
Small_img_1080
Small_img_1133
Small_img_1105
Small_img_1190
Small_img_1107
Small_img_1366
Small_img_1296
Small_img_1467
Small_img_1481
Small_img_1495
Small_img_1486

program