NEVIDLJIVE IGRAČICE: MURAL "NOGOMET NARODU, NOGOMET ŽENAMA"

Large__mg_4287

 

NEVIDLJIVE IGRAČICE: ženski sport na Trešnjevci

mural "NOGOMET NARODU, NOGOMET ŽENAMA" na stadionu u Kranjčevićevoj ulici

autorica murala: Ena Jurov

mural osmislile: Ivana Perić, Ena Jurov i [BLOK]

 

Nedavno smo vas povele u šetnju Trešnjevkom posvećenu "nevidljivim igračicama" i ženskom sportu na kvartu. Ena Jurov uoči te ture napravila je mural na Kutiji šibica, na kojem su oslikane zaboravljene trešnjevačke igračice i sportske radnice. Drugi mural upravo je završen u suradnji s novinarkom Ivanom Perić - legendarnom navijačkom muralu White Angelsa na stadionu u Kranjčevićevoj pridružuju se žene!

Iako ženskih sekcija u nogometnim kolektivima na Trešnjevci nije bilo, to ne znači da u njima nije bilo ženskoga rada, naročitog onog pozadinskog. Žene su i pionirke stadiona u Kranjčevićevoj - na njemu su prije sto godina utakmice igrale hazenašice Concordije, iste one koje su na Svjetskim igrama u Londonu 1934. osvojile prvu svjetsku titulu neke jugoslavenske sportske vrste u povijesti. Hazenašice su poticale i žensko igranje nogometa, u Zagrebu je 1938. osnovan Ženski loptački savez, ali je njihov prijedlog pravila organiziranja ženskog nogometa Ministarstva fizičkog odgoja odbilo s obrazloženjem da "nogomet nije za žene". Tek je 30-ak godina kasnije, početkom 1970-ih, došlo do ponovnog pokušaja ženskog organiziranog nogometa na ovim prostorima. 

Žena je, dakle, u sportu oduvijek bilo, kao što im se u sportu oduvijek branilo. Ovim ih muralom simbolički upisujemo u prostor odsutnosti - različite generacije, zemlje, uloge. S lijeva na desno, tu su: najtrofejnija nogometašica Jugoslavije Maca Maradona, legenda Duge Rese i Zagreba, kojoj u ovoj zemlji još nema javnog priznanja, a ni zaslužene penzije. Jedna od najvećih nigerijskih, afričkih i svjetskih nogometašica svih vremena Asisat Oshoala. Islanđanka Sara Björk Gunnarsdottir koja je francuski klub Lyon gonila po sudovima i natjerala da joj isplate plaće za koje je zakinuta dok je bila trudna. Sahar Khodayari, navijačica poznata kao "plava djevojka" (po bojama Esteghlala, teheranskog kluba za koji je navijala), koja je umrla 2019. godine. Khodayari se zapalila u strahu da će završiti u zatvoru jer je prerušena pokušala ući na stadion. Mjesec dana nakon njene smrti više od tri tisuće žena po prvi je puta nakon 40 godina zabrana prisustvovalo nogometnoj utakmici. Tu je i američka nogometašica i sportska pionirka LGBTIQ aktivizma Megan Rapinoe, a do nje stoji Nadia Nadim, izbjeglica iz Afganistana koja je u Danskoj postala jedna od najboljih europskih nogometašica i kirurginja. 

Poklič "nogomet narodu" čujemo sve češće, i na prvu zvuči progresivno - kao istraživanje povijesti koje se širi prema svim pričama i iskustvima i kao poziv na gradnju budućnosti u kojoj će biti sportske infrastrukture i vremena i mogućnosti za sve. Međutim, žene i u "nogometu narodu" često ispadnu sporedne, fusnote. 

Zato ovdje podcrtavamo, ističemo, sa zidova, preko usana - nogomet narodu, nogomet ženama! 

Ivana Perić

 

foto: Luka Pešun

 

Mural je izrađen u okviru projekta "Nevidljive igračice: ženski sport na Trešnjevci" koji su proveli BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i Centar za kulturu Trešnjevka, a sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba. 

program