DIVLJI RAST, IZLOŽBA ANE KUZMANIĆ

Large_unnamed

 

25.11. - 20.12.2022.

od utorka do petka: 16 - 20 h

 

subota i nedjelja: 11 - 15 h

 

otvorenje

petak, 25.11. 2022. u 19 h

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Izložba “Divlji rast” temelji se na istraživanju zapuštenih trešnjevačkih zemljišta, parcela u pauzi između rušenja i izgradnje, na kojima je umjetnica Ana Kuzmanić pronašla preko 100 različitih vrsta samoniklog bilja. Dio njih spada u kategoriju takozvanih autohtonih vrsta, no većina ih se smatra invazivnim ili stranim. U 18 kolaža koje predstavlja na izložbi, umjetnica koristi herbarijske prikaze biljaka koje su rasle na parceli nekadašnje svilane u Adžijinoj ulici, kao i dokumentarne fotografije koje je snimila na istoj lokaciji netom nakon rušenja ostataka tvornice, te ih preklapa s izabranim artefaktima iz virtualnog fundusa Muzeja susjedstva Trešnjevka. Riječ je arhivu koji nastaje prilozima stanovnika kvarta i bilježi povijesti njegove izgradnje i modernizacije, ali i socijalizacije i svakodnevnog života. 

 

kuriranje i organizacija: Ana Kutleša / BLOK

dizajn postava i vitrina: Roberta Bratović i Nina Bačun / OAZA

dizajn promotivnih materijala: Zoran Đukić, Hrvoje Živčić i Neva Zidić

foto: Luka Pešun

 

Hvala Multimedijalnom institutu na ustupanja vitrina.

 

 

Ana Kuzmanić (Split, 1980) je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, a poslijediplomski studij završila na Edinburgh College of Art Sveučilišta u Edinburghu. Jedna je od osnivačica i članica međunarodnog kolektiva Eastern Surf, te je od 2009. asistentica na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije na Sveučilištu u Splitu. U radu problematizira ljudsku svakodnevnicu, bavi se pitanjima kolektiviteta, zajedništva, mogućnostima udruženog rada, pedagogijom i edukacijom mladih. Za svoj rad primila je više nagrada i priznanja, kao što su Nagrada Radoslav Putar za 2018. godinu i Visual Art Award Gradskog vijeća grada Edinburgha 2012. godine.

 

 

Izložba je dio projekta “Muzej susjedstva Trešnjevka - živa baština” koji financira Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.

Small__mg_5710
Small__mg_5769
Small__mg_5772
Small__mg_5857
Small__mg_5931
Small__mg_5984
Small__mg_6061
Small__mg_6146

program