TRIBINA "APLAUZ NE PLAĆA STANARINU"

Large_kaver_tribina

 

Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice

tribina

28. listopada u 19h

Mreža antifašistkinja Zagreba, Hatzova 16, Zagreb

Organizatori: BLOK i MAZ

Zbog poštivanja epidemioloških mjera i ograničenog broja mjesta, obavezne su prijave dolaska na blok@blok.hr do srijede 27.10.

 

U kakvim uvjetima rade mlade kustosice, novinari, muzikolozi, likovne i cirkuske umjetnice, arhitekti i druge kulturne radnice? Kako dolaze do prvih poslova i mogu li preživjeti od svog rada? Treba li, kada imaš dvadeset godina, stvarati umjetnost besplatno, “iz ljubavi”? Što je potrebno poduzeti da bi se umjetnicama i kulturnim radnicima omogućio rad u boljim radnim uvjetima?

 

Dođi na tribinu i sudjeluj u diskusiji! 

 

Da bi se moglo doći do bilo kakvog posla u kulturi, prešutna je i općeprihvaćena istina, potrebno je godinama, već od ranih dvadesetih, volontirati na što više projekata i raditi potplaćene studentske poslove koji se kasnije neće uračunati u radni staž. Baš kao ni honorarni poslovi na koje će nakon studija mladi kulturni radnici i umjetnice vjerojatno biti osuđeni. Besplatni i potplaćeni rad tijekom faksa ih, dakle, jako dobro „priprema“ za ono što ih čeka kasnije, mada im o tome u školama i na fakultetima rijetko tko govori. Formalno je obrazovanje još uvijek snažno prožeto idejama umjetničkog genija i privilegiranosti kulture naspram šireg konteksta te se rijetko kad progovara iz perspektive uvjeta njihove proizvodnje.

A kakvi radni uvjeti čekaju mlade u polju kulture? Riječima njih samih: poslodavci koji podrazumijevaju da će raditi bilo što bez opcije pregovora oko plaće ili razgovora o radničkim pravima, velik pritisak na konstantno njegovanje socijalnog kapitala kao važnog faktora u cirkulaciji poslova te začarani krug honorarnih, sezonskih i projektnih poslova koje je pravi luksuz odbiti da se ne bi zatvorila vrata za idući angažman. Ovakvi uvjeti mlade vrlo brzo udaljuju od bilo kakve iluzije da se umjetnost i kulturu može proizvoditi iz „čiste ljubavi“ i ogoljuje njihovu poziciju koju dijele sa širim krugom vršnjaka, među kojima vladaju visoka nezaposlenost i prekarnost. Ovakvo je stanje, nažalost, u polju kulture već dugo potpuno normalizirano, a posljedica je dominantne ideologije o “posebnom” karakteru umjetničkog rada koji je nemoguće naplatiti, kao i dugogodišnjih politika slabljenja javnog financiranja, sve snažnije komercijalizacije te ovisnosti o kratkotrajnim i neizvjesnim projektima.

U želji za međusobnom edukacijom i osnaživanjem za zajedničku borbu za bolje radne uvjete u polju i obranu kulture kao javnog dobra, organiziramo tribinu na kojoj ćemo otvoriti diskusiju o položaju mladih u polju te mogućnostima njegovog poboljšanja u smjeru većih radničkih prava. Tribina je proizašla iz istoimene radionice održane u svibnju ove godine, na kojoj je sudjelovalo petnaest mladih umjetnika i kulturnih radnica. 

 

Na tribini govore: 

 

selma banich, umjetnica, Za K.R.U.H. 

Jakov Kolak, urednik portala Radnička prava, BRID

Tena Starčević, povjesničarka umjetnosti, polaznica radionice “Aplauz ne plaća stanarinu”

 

 

Vizual: Lana Grahek za BLOK

 

Tribinu zajednički organiziraju BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i Mreža antifašistkinja Zagreba.

 

Tribina je organizirana u sklopu projekta “Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice”, koji se provodi u okviru Erasmus+ programa i sufinanciran je sredstvima Europske unije, uz podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ova objava izražava isključivo stajalište organizatora te se Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija ne mogu smatrati odgovornima za uporabu  informacija koje su sadržane u njoj.

 

Small__mg_6917
Small__mg_6930
Small__mg_6970
Small__mg_6978
Small__mg_7014
Small__mg_7040
Small__mg_7064
Small__mg_7073
Small__mg_7135
Small__mg_7163
Small__mg_7189
Small__mg_7196
Small__mg_7203
Small__mg_7220
Small__mg_7290
Small__mg_7207
Small__mg_7321
Small__mg_7336

program