APLAUZ NE PLAĆA STANARINU - TRIBINA U PULI

Large_razglednice15

 

APLAUZ NE PLAĆA STANARINU - TRIBINA U PULI

četvrtak 11. studenog u 19:30h

Europski centar za mir i razvoj (ECPD), Flaciusova 18, Pula

organizatori: BLOK i Kino Katarina

 

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, broj mjesta će biti ograničen, dođite na vrijeme! 

 

Pozivamo vas na tribinu na kojoj ćemo govoriti o radnim uvjetima mladih u polju kulture i umjetnosti. Kako dolaze do prvih poslova i mogu li preživjeti od svog rada? Zašto već tijekom faksa moraju volontirati na gomili projekata kako bi se na prvi posao javili s podužim životopisom? Je li u redu da se u dvadesetima stvara umjetnost samo za aplauz, besplatno? Je li njihova pozicija puno drugačija od ostalih vršnjaka i kako ju se može mijenjati? 

 

Na dio ovih pitanja pokušat ćemo zajednički odgovoriti na tribini, a vas pozivamo da nam se pridružite!

 

Da bi se moglo doći do bilo kakvog posla u kulturi, prešutna je i općeprihvaćena istina, potrebno je godinama, već od ranih dvadesetih, volontirati na što više projekata i raditi potplaćene studentske poslove koji se kasnije neće uračunati u radni staž. Baš kao ni honorarni poslovi na koje će nakon studija mladi kulturni radnici i umjetnice vjerojatno biti osuđeni. Besplatni i potplaćeni rad tijekom faksa ih, dakle, jako dobro „priprema“ za ono što ih čeka kasnije, mada im o tome u školama i na fakultetima rijetko tko govori. Formalno je obrazovanje još uvijek snažno prožeto idejama umjetničkog genija i privilegiranosti kulture naspram šireg konteksta te se rijetko kad progovara iz perspektive uvjeta njihove proizvodnje.

 

A kakvi radni uvjeti čekaju mlade u polju kulture? Riječima njih samih: poslodavci koji podrazumijevaju da će raditi bilo što bez opcije pregovora oko plaće ili razgovora o radničkim pravima, velik pritisak na konstantno njegovanje socijalnog kapitala kao važnog faktora u cirkulaciji poslova te začarani krug honorarnih, sezonskih i projektnih poslova koje je pravi luksuz odbiti da se ne bi zatvorila vrata za idući angažman. Ovakvi uvjeti mlade vrlo brzo udaljuju od bilo kakve iluzije da se umjetnost i kulturu može proizvoditi iz „čiste ljubavi“ i ogoljuje njihovu poziciju koju dijele sa širim krugom vršnjaka, među kojima vladaju visoka nezaposlenost i prekarnost. Ovakvo je stanje, nažalost, u polju kulture već dugo potpuno normalizirano, a posljedica je dominantne ideologije o “posebnom” karakteru umjetničkog rada koji je nemoguće naplatiti, kao i dugogodišnjih politika slabljenja javnog financiranja, sve snažnije komercijalizacije te ovisnosti o kratkotrajnim i neizvjesnim projektima.

 

Cilj ove tribine je otvoriti diskusiju o položaju mladih u polju te mogućnostima njegovog poboljšanja u smjeru većih radničkih prava. Tribina je dio istoimenog projekta, u kojem je do sada kroz radionicu u svibnju te javnu tribinu u listopadu sudjelovalo više od trideset mladih umjetnica i kulturnih radnika iz Zagreba. Dolaskom u Pulu i suradnjom s Kinom Katarina želimo otvoriti što širi razgovor o ovoj važnoj temi, međusobno se educirati i osnažiti te dalje širiti područje borbe za bolje radne uvjete i obranu kulture kao javnog dobra. 

 

Na tribini govore: 

 

Ana Kutleša, kustosica, Za K.R.U.H.

Jakov Kolak, urednik portala Radnička prava, BRID

Leonida Cris Manojlovski, studentica povijesti umjetnosti, Kino Katarina / Galerija SKC 

 

Vizual: Aktivistička početnica, sudionice radionice Aplauz ne plaća stanarinu

Dizajn: Lana Grahek

 

Tribinu zajednički organiziraju BLOK i Kino Katarina. 

 

Tribina je organizirana u sklopu projekta “Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice”, koji se provodi u okviru Erasmus+ programa i sufinanciran je sredstvima Europske unije, uz podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ova objava izražava isključivo stajalište organizatora te se Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija ne mogu smatrati odgovornima za uporabu  informacija koje su sadržane u njoj.

 

Small_whatsapp_image_2021-11-13_at_19.45.38__3_
Small_img_20211111_205902
Small_whatsapp_image_2021-11-13_at_19.45.39__1_
Small_whatsapp_image_2021-11-13_at_19.45.37__1_

program