IZLOŽBA BOŽENE KONČIĆ BADURINA "JADRANKIN PRVI ŽIVOT" // PRODUŽECI

Large_unnamed__7_

 

Izložba Božene Končić Badurina "Jadrankin prvi život", inspirirana životom Trešnjevčanke Jadranke Klekar, borkinje za radnička i ženska prava, može se pogledati u dva dodatna termina: 

 

srijeda, 26. 4. 2023. od 16 do 18 sati i

četvrtak, 27. 4. 2023. od 16 do 18 sati.

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Izrazito posjećena i medijski popraćena (opsežni prilozi u Jutarnjem i Večernjem listu, na Hrvatskome radiju i Radio studentu, itd.) izložba posvećena životu Jadranke Klekar otvara se u još dva termina, u srijedu i četvrtak od 16 do 18 sati, uz prisustvo umjetnice i kustosice.

 

Iz teksta kustosice Ane Kutleša:

 

Tko je Jadranka čiji prvi život je predmet ove izložbe? Pretražujem poznate Jadranke, brzi rezultati potvrđuju statistiku: najviše ih je rođeno od kraja Drugog svjetskog rata pa tamo negdje do 1970-ih godina. Čini se da je popularnost Jadranke vezana za period socijalizma i utoliko priziva nekad brojne Nade, Željke, Zdravke… No što je još ime Jadranka? Posveta plavom Jadranu, tom našem moru za kojim s kontinenta žudimo, a raj zamišljamo poput njegovih najljepših uvala (možda i plavih laguna). I opet se statistika slaže: Jadranke se nisu često rađale samo pored Jadrana, nego i na zagrebačkom području. Upravo je takva jedna Jadranka ona za kojom tragam(o), Zagrepčanka rođena 1954. godine, Jadranka Klekar. 

(...)

Na izložbi se njezin prvi život prikazuje kroz nekoliko fragmentiranih nizova: nižu se adrese, prostori, datumi, prizori (u minucioznom crtežu, većinom prema fotografijama), naracija u prvom i u trećem licu, u neutralnom glasu radijskog spikera. Na trenutke, čini se da bi fragmenti mogli pripadati i nekoj drugoj Jadranki, nekoj drugoj radnici. Kroz jedan život izbijaju drugi životi, mikropovijesti trešnjevačke mikrolokacije, tipologije radničkih stanova uzduž Nove ceste i u okolnim ulicama, kronologija hotela Laguna. Posljednji zauzima posebno važno mjesto u Jadrankinom (prvom) životu: u oštrom kontrastu spram surovosti njenih stanova (soba) bez tekuće vode, čini se gotovo kao utopijski kolektivni dom, u kojem se odvija čitav život, od hranjenja i kupanja, preko rada, do druženja i čuvanja djece. Njegovo ime, Laguna, i činjenica da je osnovan kao zagrebačka podružnica porečke Plave Lagune, još je jedan jadranski motiv u ovoj priči. U posljednjoj epizodi Jadrankina prvog života, Laguna je i mjesto na kojem njezina borba, koju vodi praktički čitav život, postaje kolektivna, kada s radnicama i radnicima predvodi štrajk 2001. godine, danas gotovo zaboravljen. Jadrankin prvi život tako predstavlja i ponešto nekonvencionalan isječak iz povijesti, koji ne staje s 1990-ima, raspadom jedne države i uspostavljanjem druge, nego meandrira kroz turbulentno tranzicijsko razdoblje, a između redaka upućuje na duge procese, perspektivu koja je kompleksnija, ali i potpunija od pojednostavljenih slika rascjepa. (...)

 

autorica: Božena Končić Badurina

kustosica: Ana Kutleša

suradnica: Jadranka Klekar

dizajn postava: Ana Dana Beroš

izvedba: Ana Dana Beroš, William Linn, Nikola Brlek

dizajn zvuka: Dalibor Piskrec

spikeri: Anamarija Štorga, Dražen Puklavec

foto: Luka Pešun

 

 

Izložba je dio programa “Muzej susjedstva Trešnjevka — živa baština”. Financijska podrška: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međužupanijsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”. 

program