BLOK - PROBOJ KROZ NEMOGUĆE, DIZAJN 2001-2021.

Large_blok_proboj_kroz_nemoguce

SLAVIMO 20 GODINA!!!

Dvadesetu obljetnicu kontinuiranog rada na kulturnoj sceni, proizvodnje društveno-angažirane umjetnosti, kulturnih programa, rada u zajednici, edukacije, kritike postojećih društvenih odnosa i borbe za bolje uvjete rada u kulturi odlučile smo obilježiti pregledom dizajnerskih praksi koje su nas obilježile. U suradnji s dizajnericom i kustosicom Ivanom Borovnjak te HDD galerijom predstavljamo izložbu:

 

BLOK - Proboj kroz nemoguće, dizajn 2001-2021.

 

otvorenje: četvrtak 10.6.2021, HDD galerija, 17- 21 sat

HDD galerija, Boškovićeva 18

radno vrijeme: od ponedjeljka do petka, 12 - 19 sati

 

"Ako se nekim organizacijama neza­visne kulturne scene s početka 2000-ih može pripisati dugogodišnji odnos s jednim dizajnerom i specifičnim autor­skim jezikom, onda se BLOK-u može pripisati upravo suprotno — njegova jedinstvenost na toj sceni proizlazi iz he­terogenosti vizualnih jezika koji pripa­daju različitim generacijama dizajnera s kojima surađuje. Kroz 20 godina BLOK-a tako možemo pratiti fragmente genera­cijskih, tehnoloških i stilskih mijena na dizajnerskoj sceni.

Iako izložba pokriva vizualne jezike različitih generacija dizajnera, ipak postoji nekoliko zajedničkih poveznica koje su upisane u sve izdvojene radove. Radi se većinom o radovima mladih, još neafirmiranih autora sklonih eksperimentalnom i kritičkom pristupu, nastalim u financijski nepovoljnim produkcijskim uvjetima, pa rješenja često idu u DIY smjeru ili se oslanjaju na modularnost i multifunkcionalnost. Rješenja često koriste elemente pop-kulture, simbole proizvodnje, elementarne apstraktne oblike i proizvode jake slike u skladu s društvenim i političkim angažmanom udruge. Sam proces rada BLOK-a s dizajnerima uvijek je dvosmjerna komunikacija, koja dizajnera shvaća kao ravnopravnog člana uredništva."

(iz teksta Ivane Borovnjak)

 

Izložba ostaje otvorena do 29.6.2021. Više informacija dostupno je na web stranici HDD-a.

program