JAVNI POZIV NA PREDLAGANJE UMJETNIČKIH INTERVENCIJA ZA TRG EUROPE

Large_vjezbanje-nenastanjivih-prostora_uf13

 Restriktivne imigrantske politike, neravnopravni odnosi među zemljama članicama, obrana interesa kapitala, nametanje mjera štednje i razgradnja sustva socijalne zaštite – neka su od obilježja aktualne politike Tvrđave Europe. Dok jedni članstvo u Uniji opisuju kao prokletstvo*, Zagreb Europi posvećuje trg kojim nenamjerno ali sasvim jasno pokazuje promašenost teze o današnjici kao postideološkom vremenu. Između Cesarčeve i Kurelčeve ulice, a ispred predimenzioniranih, kruzerskih gabarita poslovno stambenog objekta Ban centra, smjesto se takozvani Trg Europe s tradicionalnim inventarom – spomenikom, u ovom slučaju Europi, ali i s nešto manje tradicionalnim obilježjima trga – prometnicom i taksi stajalištem koji guše svaki potencijal ovog prostora da funkcionira kao javan i zajednički.

 S pitanjem koji su mogući načini prisvajanja Trga (Europe) kao javnog prostora, kolektivnog supostojanja, ali i mjesta političke konfrontacije, pozivamo umjetnike, umjetničke kolektive, dizajnere, arhitekte i druge zainteresirane da do 13.4. 2014. predlože umjetničke intervencije za Trg Europe. Izabranu intervenciju ćemo producirati u sklopu UrbanFestivala13, Natrag na trg!.

 BLOK pokriva produkcijske troškove u iznosu do 5.000 kn te autorski honorar u netto iznosu od 5.000 kn. Kustosice festivala će do 21.4. izabrati projekt, a razdoblje realizacije bit će dogovoreno naknadno, ovisno o tipu projekta i mogućnostima autora/ice. Format i medij su otvoreni.

 Prijava treba sadržavati: sažeti koncept projekta (1-2 strane) i kratki životopis predlagatelja/ice. Ovisno o karakteru predloženog projekta, može sadržavati skice, fotomontaže, simulacije i sl. Prijave se šalju isljučivo putem e-maila na blok@blok.hr, a kustosice festivala mogu po potrebi zatražiti dodatnu dokumentaciju i objašnjenja.

 ***

 UrbanFestival je festival umjetničkih intervencija u javnom prostoru koje istražuju svoj prostorni kontekst i društvene procese koji ga proizvode. Svako festivalsko izdanje obrađuje specifičnu temu i predstavlja nove umjetničke produkcije u javnom prostoru, koje se temelje na istraživanjima specifičnih lokacija i prostornih politika, te širi prostor za umjetničku artikulaciju društvenih i urbanih tema.

 Trinaesto, ujedno i prvo trogodišnje (2013-15) izdanje otvara temu trga i pitanje transformacije uloge i namjene te ključne urbanističke jedinice. Pod geslom „Natrag na trg!“ istražujemo procese koji oblikuju suvremene zagrebačke trgove, kao i načine da umjetničkim sredstvima učinimo te procese vidljivima ali i artikuliramo kritičke alternative.

program