APLAUZ NE PLAĆA STANARINU (RADIONICA)

Large_kaver_final

„Aplauz ne plaća stanarinu – kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice“

radionica

14. - 15. i 21. - 22. svibanj, BAZA, Zagreb

29. svibanj, Rijeka

 

Radiš u polju kulture i umjetnosti i imaš između 20 do 30 godina? Fotografiraš ili dizajniraš za sitne novce, uz fakultet volontiraš na sto projekata? Glazbenica si koja stalno svira za toplo pivo i putne troškove? Ili možda radiš organizacijsko-administracijski posao na određeno u nekoj od udruga u kulturi?

Pitaš se do kad ćeš još morati pristajati na loše plaćene poslove kako bi „stekao iskustvo“ i napokon dobio pošteno plaćeni angažman? Često čuješ da se umjetnošću baviš „iz ljubavi“ i da je zato manje važno što si slabo plaćena? Čini ti se da se moraš natjecati sa svojim kolegama za angažmane i „grebati za mrvice“? 

Zanima te što je to prekarnost i kakve ima veze s položajem mladih u Hrvatskoj? Želiš saznati kako su izborena radnička prava? Pitaš se na koje se načine drugi umjetnici i kulturne radnice bore za bolje radne uvjete u polju?

Pozivamo te da se prijaviš na radionicu posvećenu temi radnih uvjeta mladih u polju kulture.

Na radionici ćemo se baviti odnosom umjetnosti i rada, radničkim pravima, pitanjem prekarnosti odnosno nesigurnih oblika rada, radnim i egzistencijalnim uvjetima umjetnika i kulturnih radnica iz različitih disciplina, s posebnim fokusom na specifičnu poziciju mladih te ćemo razgovarati o mogućnostima zajedničke borbe za bolje radne uvjete u polju.

Radionica je namijenjena mladim umjetnicima svih disciplina i kulturnim radnicama, bez obzira na stupanj obrazovanja, između 20 i 30 godina starosti. Besplatna je, a održava se u Zagrebu tijekom tri vikenda od 14. do 29. svibnja. Prva dva vikenda strukturirana su kao dvodnevne sesije (petak 15 – 20h i subota 11 – 16h), dok je za treći vikend predviđen zajednički jednodnevni odlazak u Rijeku. Program će biti održan uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

S obzirom na epidemiološke okolnosti, maksimalan broj polaznika je 15 osoba. Zbog ovog ograničenja, osnovni kriterij odabira polaznika bit će motivacija, mogućnost redovnog pohađanja programa te spremnost na aktivno sudjelovanje u zajedničkom radu.

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) te životopis u Europass formatu.

Prijave se šalju na blok@blok.hr  (subject: Prijava na radionicu) do 18. travnja.

 

PROGRAM RADIONICE:

 

1. blok (14.-15.5.)

Nikola Vukobratović: Otkud nam uopće radnička prava?

Ana Kutleša: Umjetnik: cvrčak ili mrav?

Jakov Kolak: Mladi na tržištu rada

GRUPNI RAD: radni uvjeti mladih umjetnika i kulturnih radnica

 

2. blok (21.-22.5.)

Ana Kutleša, Nina Gojić i Karla Crnčević: Uvjeti rada i mogućnosti organiziranja u polju vizualnih umjetnosti, plesa i filma

Matija Prica i Dunja Kučinac: djelovanje Platforme za radne uvjete u kulturi Za KRUH

Selma Banich: Aktivistička početnica (likovna radionica)

 

3. blok (29.5.) – posjet Rijeci

sudjeluju: zaposlenice Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, Lela Vujanić (Građanke svom gradu), razgovor s umjetnicama

 

Vizual: Lana Grahek za BLOK. 

 

Radionica je organizirana u sklopu projekta “Aplauz ne plaća stanarinu: kako žive mladi umjetnici i kulturne radnice”, koji se provodi u okviru Erasmus+ programa i sufinanciran je sredstvima Europske unije, uz podršku Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ova objava izražava isključivo stajalište organizatora te se Agencija za mobilnost i programe Europske unije i Europska komisija ne mogu smatrati odgovornima za uporabu  informacija koje su sadržane u njoj.

 

program