I DJECU? I DJECU TAKOĐER. AKCIJA U SPOMEN DJECI UBIJENOJ U PALESTINI

Large_i_djecu_akcija_instagram_post

 

BLOK i Inicijativa za slobodnu Palestinu

 

I DJECU? I DJECU TAKOĐER.*

akcija u spomen djeci ubijenoj u Palestini

 

petak, 15. 12. 2023., od 10 do 14 sati 

> izjava za javnost u 10 sati

Splavnica (u podnožju stuba prema Dolcu na Trgu bana Jelačića, Zagreb)

 

Dok se svijet ne može složiti treba li tražiti „prekid vatre“ ili „humanitarnu pauzu“, a Vijeće sigurnosti UN-a ne može izglasati rezoluciju za prekid vatre, u Gazi i okupiranoj Zapadnoj obali je od početka agresije ubijeno oko 18 000 ljudi. Među žrtvama je čak jedna trećina djece, a brojke iz dana u dan rastu pretvarajući Gazu u masovnu grobnicu. 

U želji da zajedno osudimo ovaj “rat protiv djece”, pridružile smo se Inicijativi za slobodnu Palestinu u organiziranju privremenog memorijala u spomen djeci žrtvama. Memorijal je participativna akcija, a u njegovoj izgradnji dosad su sudjelovale kulturne institucije i mnogi stanovnici Zagreba pa i drugih gradova, donacijama iznošenih dječjih cipelica. 

U jednodnevnoj akciji od doniranih ćemo cipelica zajednički sazidati privremeni memorijal. Pozivamo vas da se priključite njegovoj daljnjoj izgradnji prilaganjem cipela ili cvijeća na licu mjesta u petak. Tako zajedno iskazujemo revolt protiv genocida i solidarnost s narodom Palestine! Nitko nije slobodan, dok Palestina nije slobodna!

 

Podrška: Centar za mirovne studije, Islamski kulturni centar, Kulturno-informativni centar KIC i Galerija Forum, Centar mladih Ribnjak, Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Are You Syrious, udruga Vestigium, Multimedijalni institut MaMa.

 

 

 

*Naslov je preuzet od ikoničke antiratne akcije Art Workers Coalition iz 1969. godine, koju su u formi propagandnog plakata izveli kao reakciju na američki masakr u My Laiju. U tom je selu američka vojska pobila nenaoružano vijetnamsko stanovništvo, većinom žene i djecu pa čak i bebe. Pokolj u My Laiju postao je simbolom ratnih strahota koje su Amerikanci počinili u Vijetnamu, ali i povod za žešću reakciju američke javnosti.

program