POETSKA AGITACIJA. O REVOLUCIONARNIM KOMUNISTIČKIM RADNICIMA PISCIMA U WEIMARSKOJ REPUBLICI

Large_rotes_sprachrohr

predavanje Ine Wudtke

3.11.2017. u 19 sati
BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

U predavanju će biti riječi o radnicima/ama piscima u Weimarskoj Republici nakon Novembarske revolucije, široke pobune kojom je u suton Prvog svjetskog rata srušeno Njemačko carstvo. Radničke borbe, u srži ovog prevrata, temelj su brojnih demokratskih postignuća u Njemačkoj, koja se danas čine samorazumljivima, poput ukidanja troklasnog izbornog prava i uvođenja prava glasa za žene. Zahtjevi za demokratizacijom, kao odjek Oktobarske revolucije, nisu zaobišli ni umjetničko polje.Tako su sovjetski umjetnici, poput Sergeja Tretjakova i Vladimira Majakovskog, tijekom boravka u Berlinu poticali njemačke umjetnike da svoj rad stave u službu revolucije. Oko 1920. KPD (Komunistička Partija Njemačke) počela je poticati radnike/ice da pišu i u svojim djelima opisuju svijet iz klasne perspektive te time razbiju hegemnoniju građanskih pisaca.

U umjetničko istraživanje radničke kulture Ina Wudtke kreće od relativno nepoznatog opusa Brechtove suradnice Margarete Steffin. Oboje su djelovali u berlinskom kolektivu pisaca oformljenom prema sovjetskom uzoru, a u danskom egzilu zajednički potpisuju neke od najvažnijih tekstova protiv fašizma. Wudtke će govoriti i o djelu Willija Bredela i Ericha Weinerta. Willi Bredel pisanjem se počeo baviti kroz pokret radnika dopisnika, pokret koji je izrastao iz politike KPD-a da potiče radnike/ice na pisanje i slanje tekstova u novine (što se i plaćalo) kako bi se izgradila opozicija građanskim dopisnicima. Umjetnik Erich Weinert surađuje s Erwinom Piscatorom u "crvenim revijama" koje je objavljivala KPD, a na političkim skupovima izvodi kratke govorne međuigre temeljene na vlastitim tekstovima. KPD, čiji je član od 1929., organizirala je i seriju tzv. Weinertovih večeri, na kojima je kao solo izvođač svoje narativne poezije na dnevno političke teme oduševljavao mase gledatelja.

I dok je Brechtovo djelo postalo poznato širom svijeta, kultura radnika/ica pisaca je uvelike zapala u zaborav. Slika Weimarske Republike, kakvu je konstruirala naša suvremena kultura, liberalna je slika koja ističe individualnu slobodu u organizaciji života. Kolektivističko lice organiziranih, borbenih, revolucionarnih radnika/ica umnogome je odbačeno.


Predavanjem zatvaramo posljednji ovosezonski program Umjetnika za kvart, izložbeni diptih Davida Kerra i Ine Wudtke na temu stanovanja u Glasgowu i Berlinu. Radno vrijeme galerije je od utorka do petka od 16 do 20 h, subotom i nedjeljom od 12 do 19 h. U srijedu, 1.11. BAZA je zatvorena.


Ina Wudtke (1968.) studirala je na Fakultetu za likovnu umjetnost u Hamburgu, u klasi Bernharda Johannes Blumea. Od 1992.-2004. godine bila je izdavačica umjetničkog queer-feminističkog časopisa NEID. U svom radu propituje hegemonijske političko-društvene diskurse te osnažuje protudiskurse tematskim područjima kao što su rad, grad i stanovanje. Izabrane samostalne izložbe: 2017: AGITPOETRY, Kunsthaus KuLe, Berlin; 2016: Eviction, Projektraum Kunstquartier Bethanien, Berlin; skupne: Let’s gentrify everything!, Borg Biennale, Antwerpen; Commons & Cologne, StadtLabor Kunst im öffentlichen Raum, Köln (s Doris Frohnapfel); I WONT DO WHAT YOU TELL ME, RAM Gallery, Oslo; Plötzlich diese Teilhabe, after the butcher Ausstellungsraum für zeitgenössische Kunst und soziale Fragen, Berlin (s Erikom Göngrichom).


financijska podrška: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada "Kultura nova", Goethe Institut Kroatien

sponzor: hotel Laguna

program