Rezultati poziva za predlaganje umjetničkih intervencija za Trg Europe

Natječaj raspisan 13.3. pozivao je sve zainteresirane da reagiraju na lokaciju tzv. Trga Europe prijedlozima koji tematiziraju trg kao mjesto supostajanja i političke konfrontacije.

Restriktivne imigrantske politike, neravnopravni odnosi među zemljama članicama, obrana interesa kapitala, nametanje mjera štednje i razgradnja sustva socijalne zaštite – neka su od obilježja aktualne politike Tvrđave Europe. Dok jedni članstvo u Uniji opisuju kao prokletstvo, Zagreb Europi posvećuje trg kojim nenamjerno ali sasvim jasno pokazuje promašenost teze o današnjici kao postideološkom vremenu. Između Cesarčeve i Kurelčeve ulice, a ispred predimenzioniranih, kruzerskih gabarita poslovno stambenog objekta Ban centra, smjesto se takozvani Trg Europe s tradicionalnim inventarom – spomenikom, u ovom slučaju Europi, ali i s nešto manje tradicionalnim obilježjima trga – prometnicom i taksi stajalištem koji guše svaki potencijal ovog prostora da funkcionira kao javan i zajednički.

Od niza pristiglih prijava, kustosice UrbanFestivala Ivana Hanaček i Ana Kutleša odabrale su prijedlog fotografa, filmskog snimatelja i novinara Davora Konjikušića u kojem se kritički bavi migracijskim politika Europske unije. Više informacija o realizaciji projekta bit će dostupno na web stranicama festivala

program