APLAUZ NE PLAĆA STANARINU: EDUKACIJA MLADIH O RADNIČKIM PRAVIMA U KULTURI

Large_insta

 

Pri kraju si fakulteta ili radiš u polju umjetnosti i kulture i pitaš se do kada će ti se nuditi samo loše plaćeni honorarni angažmani? Pišeš, fotografiraš, plešeš ili dizajniraš besplatno da bi “stekao iskustvo” i ne znaš gdje je tome kraj? Dosta ti je sviranja za toplo pivo i putne troškove? Često čuješ ili pomisliš da se umjetnošću baviš „iz ljubavi“ i da je zato manje važno što si slabo plaćena? Zanima te kako se umjetnice i kulturni radnici mogu organizirati i izboriti za bolje radne uvjete? 

 

Prijavi se na besplatnu edukaciju o radničkim pravima namijenjenu mladima koji se bave umjetnošću i kulturom!

 

Edukacija je namijenjena osobama koje obavljaju svoje prve poslove u polju kulture i umjetnosti (bilo koje discipline) ili su pri kraju studija na nekoj od umjetničkih akademija ili nekom od odsjeka povezanih s umjetnošću i kulturom (povijest umjetnosti, jezici, književnost, arhitektura, informacijske znanosti, novinarstvo itd.). Cilj edukacije je ponuditi znanja o odnosu umjetnosti i rada, povijesti i sadašnjosti radničkih borbi, specifičnosti prekarnog rada te postojećim alatima zaštite radničkih prava u polju umjetnosti i kulture, kao i direktno osnažiti sudionike i sudionice za pregovaranje boljih radnih uvjeta. Edukacija će uključivati predavanja, zajedničke diskusije i psihodramsku radionicu. 

 

Program se održava u prostoru Mreže antifašistkinja Zagreba tijekom studenog, u terminu od 16 do 20h na sljedeće datume: 

 

9. - 10. studenog

16. - 17. studenog

28. studenog

 

Prijave se šalju na blok@blok.hr (subject: Prijava za Aplauz) do 23. listopada.

 

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, datum rođenja, obrazovanje (formalno i neformalno), kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) te kratki životopis. Predznanje o ovim temama nije preduvjet ni prednost. Osnovni kriterij odabira polaznika i polaznica bit će motivacija, mogućnost redovnog pohađanja programa te spremnost na aktivno sudjelovanje u zajedničkom radu.

 

***PROGRAM***

 

I) RAD I RADNIČKA PRAVA

 

četvrtak 9.11. (16 - 20h)

Ana Kutleša: Umjetnik-ca, cvrčak ili mravica?

Jakov Kolak: Povijest radničkih borbi

 

petak 10.11. (16 - 20h)

Katarina Jaklin: Prekarni rad

Jakov Kolak: Uvod u radnička prava

 

II) ORGANIZIRANJE RADNIKA I RADNICA U POLJU UMJETNOSTI I KULTURE

 

četvrtak 16.11. (16 - 20h)

Dina Gligo: rad i organiziranje u organizacijama civilnog društva i nezavisne kulture - predstavljanje sindikata SKUPA

Tajana Josimović: Kako žive umjetnice?

 

petak 17.11. (16 - 20h)

Espi Tomičić, Sandra Mlađenović, Una Matija Štalcar Furač, Dina Gligo: strukovni cjenici i primjeri samoorganiziranih borbi u kulturnom polju u Hrvatskoj

 

III) PSIHODRAMA: UMJETNICA MORA BITI ASERTIVNA

 

utorak 28.11. (16 - 20h)

Jasna Žmak: Umjetnica mora biti asertivna (psihodramska radionica)

 

 

organizatori: BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture i SPID - Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela

dizajn: Lana Grahek

medijski partneri: KulturpunktRadnička prava

 

 

Program je financiran sredstvima Gradskog ureda za obrazovanje, mlade i sport. Godišnji program Baze podržava Zaklada "Kultura nova".

 

program