UMJETNOST I STAMBENO PITANJE: UMJETNICI ZA KVART 2016.-2018.

Izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
Urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
Izvršne urednice: Barbara Gregov, Dunja Kučinac
Dizajn: Dario Dević
Lektura: Jana Pamuković
Autori tekstova i priloga: Ana Vilenica, Igor Lasić, Peter Marcuse i David Madden (prijevod), Melita Čavlović, Rena Rädle i Vladan Jeremić
Jezik: hrvatski
Godina izdanja: 2019.


"Od Ježurke Ježića preko minhenskih poduzetnika do losanđeleske sirotinje, u šumskoj nastambi, trosobnom stanu ili improviziranom šatoru pored autoputa – svatko treba negdje stanovati. Pa ipak, iako se radi o primarnoj potrebi za zaklonom, „danas je teško zamisliti sistem stanovanja kojim ne vlada robni oblik”. Drugim riječima, stan je roba na tržištu, a tržište diktira uvjete svima koji u njemu sudjeluju – od onih koji višak svog stambenog prostora iznajmljuju ili prodaju do onih koji ne posjeduju niti jedan prostorni metar. Alternative, možda teško zamislive, ipak postoje: u drugačijim društvenim uređenjima (prije svega onima koja počivaju na idejama socijalizma) ili u samoorganizaciji različitih zajednica koje stvaraju privremene otoke solidarnosti u postojećem sistemu. U našem kontekstu, još se sjećamo „prava na stan” koje su baštinile naše bake i djedovi, majke i očevi, a zahvaljujući kojemu i dio nas ima riješeno stambeno pitanje. No gotovo 30 godina nakon sloma socijalizma fond povoljno otkupljenih društvenih stanova već se osjetno istopio – naša su stvarnost stambeni krediti čije uvjete diktira bankarski sektor te rastuće stanarine na tržištu, za čiju regulaciju država ne pokazuje baš nikakav interes."
(iz uvodnika)


Publikacija je izdana u okviru programa "Umjetnici za kvart 2016. – 2018.: Umjetnost i stambeno pitanje". Izdavanje publikacije financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

publikacije