ŠAKE PUNE OBLAKA: PATICIPATIVNE RADIONICE ČITANJA U UČENIČKIM DOMOVIMA (METODOLOŠKI ALAT)

IZDAVAČ: BLOK — Lokalna baza za osvježavanje kulture

VODITELJICA PROJEKTA: Dunja Kučinac

KOORDINATORICE RADIONICA: Ana Kutleša i Vesna Vuković

VODITELJICE RADIONICA: Ivana Perica, Nina Bačun i Roberta Bratović (kolektiv OAZA), Ljubica Letinić

SURADNICE: Ivana Čalić Kovačević (Učenički dom Dore Pejačević), Matea Ćukušić (Učenički dom Novi Zagreb), Iva Grisogono (knjižnica Tehničke škole Zagreb)

AUTORICE METODOLOŠKOG ALATA: Ivana Perica, Nina Bačun i Roberta Bratović, Ljubica Letinić, Ana Kutleša, Dunja Kučinac

DIZAJN: Nina Bačun i Roberta Bratović

ILUSTRACIJA: Ana Kovačić

JEZIK: hrvatski

BROJ STRANICA: 11

GODINA IZDANJA: 2023.

 

Program “Šake pune oblaka: participativne radionice čitanja u učeničkim domovima” osmislila je i provela, zajedno s vanjskim suradnicama, udruga BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture iz Zagreba u periodu od srpnja 2022. do veljače 2023. godine. U želji da promoviramo angažiran i multidisciplinaran pristup čitanju među mladima te radimo na demokratizaciji kulture, surađivale smo s tri zagrebačka učenička doma. U Učeničkom domu Dore Pejačević, domu Tehničke škole Zagreb i Učeničkom domu Novi Zagreb provele smo radionice koje su srednjoškolcima približile tri književna djela: Mladež bez boga Ödöna von Horvátha, zbirku priča Radnici i seljaci Viktora Ivančića te zbirku drama Šake pune oblaka Lejle Kalamujić, po kojoj je cijeli program i nazvan. Djelima smo pristupili participativno i interdisciplinarno: radionice u svakom domu objedinile su zajedničko čitanje, raspravu, likovnu interpretaciju djela, susret s piscem ili glumcem te obradu pročitanog kroz medij zvuka i digitalne alate. Tekstove je odabrala germanistica i kroatistica Ivana Perica, koja je ujedno vodila susrete na kojima se kritički raspravljalo o tekstovima. Dizajnerice Nina Bačun i Roberta Bratović iz umjetničke organizacije OAZA vodile su likovne susrete, dok je obradu zvuka osmislila i susrete vodila radiofonistica Ljubica Letinić. Važnu ulogu u provedbi radionica imale su i naše suradnice, zaposlenice učeničkih domova, pedagoginje Ivana Čalić Kovačević i Matea Ćukušić te knjižničarka Iva Grisogono, koje su okupljale učenike i pomagale im u pripremi za radionice. Ovaj kratki metodološki alat pripremile smo kako bismo podijelile svoje iskustvo i način rada s drugim pedagozima, profesorima i edukatorima i potaknule ih na provedbu sličnih programa. 

 

DATUM OBJAVE: 27.2.2023.

 

PROJEKT “ŠAKE PUNE OBLAKA” SUFINANCIRALA JE EUROPSKA UNIJA IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA. SADRŽAJ OVE OBJAVE JE ISKLJUČIVA ODGOVORNOST UDRUGE BLOK – LOKALNA BAZA ZA OSVJEŽAVANJE KULTURE. UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA IZNOSI 353.500,00 KUNA. PROJEKT SUFINANCIRA EU IZ EUROPSKOG SOCIJALNOG FONDA U UKUPNOM IZNOSU OD 300.475,00 KUNA.

publikacije