PROMOCIJA UMJETNIČKE KNJIGE "PUTUJUĆA IZLOŽBA"

Large_putujuce-izlobe_fb-cover_2

 

Pozivamo vas na promociju umjetničke knjige "Putujuća izložba: sredstvo za narodno prosvećivanje" Udruženja Kurs koja će se održati u srijedu, 27.1.2021. u 18 sati na platformi Zoom. Možete se prijaviti putem linka: https://zoom.us/j/99082987159...

 

O knjizi govore:

Mirjana Radovanović i Miloš Miletić / KURS

Lujo Parežanin / Kulturpunkt

Goran Pavlić / Akademija dramskih umjetnosti

 

Promociju možete pratiti i uživo na mreži Facebook.

 

Naš edukativni program Mikropolitike od 2005. lokalnu javnost upoznaje s društveno angažiranim umjetničkim praksama, kritičkim kustoskim pozicijama i umjetničkim institucijama koje idu protiv dominantne struje, a inzistiraju na participaciji i aktivnom odnosu s društveno-političkim kontekstom. Šire otegotne okolnosti uzrokovane pandemijom i nemogućnost javnog okupljanja iskoristili smo kao priliku da pojačamo izdavačke aktivnosti i da u knjižnom formatu predstavimo segment dugogodišnjeg arhivskog istraživanja Udruženja KURS. U njihovom su fokusu umjetničke prakse (naše) moderne umjetnosti koje su se “probijale kroz nemoguće” kao i kulturne politike koncipirane u ekstremnim okolnostima Drugog svjetskog rata, a koje su donijele najinkluzivnije modele distribucije i proizvodnje umjetnosti koje smo ikada imali na ovim prostorima.

Dragocjeno znanje koje su sakupili o poratnom fenomenu "Putujuće izložbe" s nama dijele u hibridnom knjižnom formatu. On spaja ono što se u svijetu umjetnosti zove "artist book" i ono što povijesne znanosti, prije svega arhivi, nazivaju "zbornikom dokumenata". U knjizi ćete pronaći preslike dokumenta Ministarstva prosvete iz Arhiva Srbije, prateće autorske ilustracije, nerijetko i njihovu kombinaciju kao i narativ o usponima i padovima narodnog prosvjećivanja u prvim godinama po završetku rata. KURS nas vodi u kontekst tek uspostavljene Narodne Republike Srbije i izgradnje novog kulturnog obrasca koji podrazumijeva novu ulogu umjetnika u društvu. Ona je najvidljivija kroz angažman "čitave falange umjetnika koji sami sebe djelomično smatrahu nepolitičnima" unutar Narodnog fronta, a podrazumijeva intenzivan terenski rad izvan zaštićenih zidova galerija i muzeja, između ostalog: odlazak na omladinske radne akcije, rad na opismenjavanju stanovništva, rad u prosvjeti, odlazak u tvornice, na selo kao i rad na prosvjetiteljskom kulturnom vlaku i putujućoj izložbi, skromnijoj varijanti sovjetskog Kinopoezda, koja je fokus publikacije. KURS-ovo detaljno seciranje tog projekta bez uljepšavanja teške svakodnevice i problema na koje su kulturni radnici naišli na putu narodnog prosvjećivanja, dobra je podloga i za kritičko promišljanje umjetničkog angažmana u suvremenom kontekstu kao i bijede aktualnih kulturnih politika.

 

Financijski podržali: Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH
Godišnji program BAZE podržava Zaklada “Kultura nova”.

program