OBZORNIŠKA FRONTA: FILMSKI ŽURNAL KAO ORUŽJE

Large_unnamed

projekcija filma Newsreel 62 (2015, 12') uz uvod Nike Autor i izlaganje Andreja Špraha

BAZA, Božidara Adžije 11
24. 11. 2016. u 18 sati

Filmski žurnal ili filmske novosti, forma nastala kolažiranjem dokumentarnih snimaka na određenu temu uz komentar naratora, predtelevizijska je inačica novinskih vijesti. Najčešće se puštala u kino dvoranama prije „pravih“ filmova, no nekad su joj bili posvećeni i čitavi projekcijski termini. Iako filmski žurnal nestaje iz masovne upotrebe s pojavom televizije, u jeku političkih pokreta krajem 1960-ih ponovno postaje zanimljiv, prije svega zbog činjenice da je u radničkom pokretu prije Drugog svjetskog rata bio korišten kao oružje u političkoj borbi. Slovenska umjetnica Nika Autor zajedno s kolektivom Obzorniška fronta ponovno aktualizira ovaj žanr.

Nakon uvoda umjetnice prikazat ćemo posljednji filmski žurnal Newsreel 62. Nakon projekcije će Andrej Šprah iz Obzorniške fronte dati uvid u nekoliko historijskih i aktualnih primjera korištenja filmskog žurnala kao subverzivne političke prakse.

"Komparacija rada Nike Autor i nekih ključnih primjera filmskih protu-žurnala pokazat će opozicijske i refleksivne potencijale ove dokumentarne podvrste, koja se najčešće shvaća kao propagandna mašinerija vlasti. Nove strategije angažiranog filmskog žurnalizma u zadnjih nekoliko godina u različitim dijelovima svijeta dokazuju da ne postoji filmski oblik koji ne bi bilo moguće suvereno upotrijebiti kao oružje u klasnoj borbi. I to je upravo pravac u kojem se kreće Nika Autor i stav kojeg zauzima u svojoj umjetnosti." (AŠ)


Više o Obzorniškoj fronti može se pročitati ovdje.

Newsreel 55, predposljedni film OF-a može se pogledati ovdje.

 

Video-snimku predavanja možete pogledati ovdje.

 

Projekcija i razgovor dio su programa Mikropolitike koji financiraju Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

 

program