PREDSTAVLJANJE BIBLIOTEKE DRUŽINA ZADRUGE BARABA

Large_benjamin-small

 

subota, 3. 2. 2018. u 20 sati
BAZA, B. Adžije 11

 

Od svih načina na koji se knjige nabavljaju, najotmenijim se smatra onaj da ih sami napišemo ... Pisci su, zapravo, ljudi koji knjige ne pišu zbog siromaštva, već zbog nezadovoljstva knjigama koje su mogli kupiti, a koje im se nisu dopadale.
(W. Benjamin, Raspakujem svoju biblioteku)

Nakon desetljeća biblioklazma 1990-ih, kad su biblioteke i javne institucije sistemski očišćene od knjiga nepoćudnog ideološkog sadržaja, a istodobno i ugašeni veliki izdavački pogoni, izdavaštvo je prognano na tržište koje u potpunosti dominira izdavačkim politikama i proizvodnim odnosima. Nemarni prijevodi, knjige bez uredničkog rada na organizaciji i čitljivosti teksta, nemar prema grafičkom oblikovanju knjige i kvaliteti tiska, danas su češće standard, nego iznimka.
U takvom kontekstu u Beogradu je 2011. godine osnovana knjižarsko-izdavačka zadruga Baraba, s namjerom da se "čitalačkoj publici omogući pristup knjigama koje predstavljaju značajna naučna, kulturna i umetnička dostignuća". U njihovoj novopokrenutoj biblioteci Družina prošle su godine objavljena dva naslova: Antifašističke pesme i ogled Raspakujem svoju biblioteku: beseda o kolekcionarstvu Waltera Benjamina.

Zbirka Antifašističke pesme pripremana je povodom 75-godišnjice prvoga izdanja (koje je pak izašlo na godišnjicu Oktobarske revolucije u tad oslobođenom Užicu) i u vihoru ustanka, kao otimanje zaboravu zbirke borbenih pjesama, nastale kolektivnim radom. Pored pretiska originalnog sadržaja, zajedno s ilustracijom Piva Karamatijevića, knjižica sadrži i predgovor drugom izdanju i novi predgovor Gorana Babića pisan za ovu priliku.

Raspakujem svoju biblioteku: beseda o kolekcionarstvu drugo je izdanje Benjaminovog ogleda (nakon za današnje standarde 'ekstravagantnog' prvog izdanja iz 2015.), u popularnom džepnom formatu. U njemu Benjamin iz iskustva slaganja vlastite bibiloteke razvija ideju 'oslobađanja' knjiga na polici, a posebno secira figuru kolekcionara.


Razgovor će krenuti od tih dvaju posljednjih izdanja, ali se neće zaustaviti na njima, već će obuhvatiti i stanje u izdavaštvu danas, njegovu poziciju i ulogu u suvremenom društvu te posebno njegov kolektivni aspekt koji se često posve nepravedno izostavlja. Gornji citat iz Benjaminovog ogleda, kao i njegova razmatranja o autoru kao proizvođaču, bit će nam pritom nit vodilja.

Na promociji govore urednici Vladimir Marković i Ratibor Trivunac te prevoditeljica Benjaminovog ogleda Mira Bogdanović. Razgovor moderira Vesna Vuković.


O zadruzi:
"Knjižarsko-izdavačka zadruga Baraba osnovana je s namerom da se čitalačkoj publici omogući pristup knjigama koje predstavljaju značajna naučna, kulturna i umetnička dostignuća.
U knjižari-antikvarnici dostupni su naslovi iz oblasti istorije, društvenih nauka i politike, prvenstveno radikalno-kritičkog usmerenja, kao i vredna dela književnosti i umetnosti.
Knjižarsko-izdavačka zadruga Baraba bavi se i objavljivanjem knjiga iz oblasti društvene istorije, političke teorije i filozofije, kao i književnih dela koja izmiču uobičajenim kanonima."Razgovor je dio programa Mikropolitike koji financijski podržava Ministarstvo kulture RH i Ured za kulturu Grada Zagreba.

Godišnji program Baze za umjetnost i aktivizam podržava Zaklada Kultura nova.

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.

program