KATJA PRAZNIK: UMJETNOST I RAD - IZMEĐU ZOVA MUZE I NADE U SINDIKAT

Large_sp006536

 

m i k r o p o l i t i k e

 

Katja Praznik: "Umjetnost i rad - između zova muze i nade u sindikat"

online predavanje

srijeda, 22. 9. 2021. u 18 sati

 

Pozivamo vas na predavanje Katje Praznik koje organiziramo u suradnji s Erasmus+ projektom Curating in Context Akademije dramskih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i partnera.

 

Predavanje će se održati na engleskom, a diskusija na mješavini jezika (slovenski, hrvatski, engleski).

 

Poveznica za sudjelovanje: https://us06web.zoom.us/j/81694292808?pwd=Smh0QnZlV1pvaG5FaXFOYm9DMnNEQT09

 

"Iako se može ustvrditi da je umjetnička praksa historijski stasala kao opozicija obrtništvu i dehumanizacijskim aspektima tvorničkog rada, isto je tako izgrađena kao djelatnost odijeljena od nadnice i na nevidljivom umjetničkom radu. Ovo nasljeđe nastavlja opterećivati suvremene kreativne radnike i umjetnice koji se nalaze u neprihvatljivim radnim uvjetima, malo ili nikako plaćeni za rad za koji im nisu zagarantirana nikakva radnička prava. Iako sindikati u području umjetničke proizvodnje postoje, često su percipirani s dozom skepticizma. Pa ipak, radnici u polju umjetnosti sve su više svjesni da diskurs oko kreativnosti i talenta, ili ljubavi spram umjetnosti, ne plaća račune već tek prikriva neizbježno siromaštvo. U ovom ću predavanju raspraviti zašto je važno pristupiti nevidljivom neplaćenom radu u polju umjetnosti diskursom usredištenim u pojmu rada i koristeći alate socijalnog dijaloga, poput kolektivnog ugovora. Preispitujući recentne pokušaje radničkog organiziranja umjetnika diljem svijeta, tražit ćemo produktivne načine na koje se umjetnici mogu oduprijeti pjevu sirena koje ih vabe na neplaćen rad za buduću slavu." 

 

Katja Praznik 

 

 

Katja Praznik autorica je knjiga "Umjetnički rad: nevidljivi rad i nasljeđe jugoslavenskog socijalizma” (University of Toronto Press, 2021) te “Paradoks neplaćenog umjetničkog rada: autonomija umjetnosti, avangarda i kulturna politika na prijelazu u postsocijalizam“ (Založba Sophia, 2016). Izvanredna je profesorica na Programu umjetničkog menadžmenta Odsjeka za medijske studije Sveučilišta u Buffalu, gdje predaje kolegije iz područja političke ekonomije umjetnosti, kulturne politike i istraživanja u području umjetničkog menadžmenta.

 

 

Program "Mikropolitike" financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Zagreb, a dio je godišnjeg programa BAZE koji podržava Zaklada "Kultura nova". 

 

program