PROMOCIJA KNJIGE "O GRAĐANSKOJ, SOCIJALNOJ I PARTIZANSKOJ UMJETNOSTI" ĐURE TILJKA

Large_djuro_tiljak_social_alt2

 

Pozivamo vas na predstavljanje četvrtog izdanja u biblioteci Tendencija, kritika i studija Đure Tiljka sabranih pod naslovom “O građanskoj, socijalnoj i partizanskoj umjetnosti”. Promocija će se održati u petak, 12. 11. 2021. u 19 sati na platformi ZOOM

Možete se priključiti na sljedećem linku: https://us06web.zoom.us/j/82823472914?pwd=c0hGVkNURndOODZTeGI0U0dPbEZxUT09

 

Na promociji govore:

ANA DEVIĆ (Što, kako i za koga/WHW)

ASTA VREČKO (Filozofski fakultet Sveučilišta u Ljubljani)

i urednice izdanja:

IVANA HANAČEK (Sveučilište u Zadru)

VESNA VUKOVIĆ (BLOK)

 

"Četvrto izdanje Tendencije ujedno je i prvo posvećeno domaćem likovnom kritičaru koji je svoj trag ostavio upravo u povijesti tendenciozne umjetnosti. Reflektirajući razvitak europske moderne na 'periferiji civilizacije, bez jačih likovnih tradicija', kako je definirao poziciju i uvjete razvoja hrvatske međuratne umjetnosti, Đuro Tiljak interpretira je iz historijsko-materijalističke perspektive. (...) Revalorizirajući kanon moderne umjetnost, taj moskovski i pariški đak svoje pero brusi u jeku sukoba na književnoj ljevici. Iako se u tom sukobu našao na strani socijalne literature, zagovarajući zaključke glasovite Druge konferencije Međunarodnog udruženja revolucionarnih pisaca, njegov stav o internacionalizaciji sovjetske likovnosti, posebice odnos prema socijalističkom realizmu, bio je više fluidan i promjenjiv nego tvrd i dogmatski.

(...) Kako bismo otvorili prostor za revalorizaciju njegovog kritičarskog rada i proširili historizaciju njegova 'slučaja', ovim izdanjem dokumentiramo gotovo cjelokupni Tiljkov publicistički rad. Njegove kritike i studije dosad razbacane po književnim i naučno-umjetničkim časopisima iz međuraća po prvi su put ukoričene u jednom izdanju, a neki su prilozi — transkripti rukopisa i stenograma — i objavljeni po prvi put." (iz Predgovora)

 

izdavač: [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture

Biblioteka Tendencija

Zagreb, lipanj 2021.

urednice biblioteke: Vesna Vuković, Ivana Hanaček, Ana Kutleša

urednice izdanja i predgovor: Ivana Hanaček i Vesna Vuković

dizajn i prijelom: Hrvoje Živčić

 

Knjiga je objavljena u okviru projekta "Kongres umjetnika i kulturnih radnica" koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Godišnji program baze podržava Zaklada "Kultura nova".

 

KNJIGA SE BESPLATNO MOŽE NABAVITI U BAZI.