PROMOCIJA STUDIJE “OD PROJEKTA DO PROJEKTA: RAD I ZAPOSLENOST U KULTURNOM SEKTORU” JAKE PRIMORAC

Large_fb_kaver

 

Pozivamo vas na predstavljanje studije “Od projekta do projekta: Rad i zaposlenost u kulturnom sektoru” sociologinje Jake Primorac. Promocija će se održati u utorak 22. veljače u 18h u prostoru Nove BAZE na Novoj cesti 66. Zbog epidemiološke situacije, broj sudionika je ograničen i dolazak je potrebno najaviti na blok@blok.hr te je potrebno sa sobom ponijeti COVID potvrdu. 

 

Na promociji govore: 

Jaka Primorac, autorica

Biserka Cvjetičanin, recenzentica studije

Katarina Jaklin, sociologinja

Dunja Kučinac, su-urednica izdanja

 

U studiji “Od projekta do projekta: rad i zaposlenost u kulturnom sektoru” Jaka Primorac analizira polje kulture iz perspektive rada i radnih uvjeta kulturnih proizvođača. Fokusirajući se na kulturnopolitički okvir te strukturu zaposlenja i karakteristike rada u sektoru, studija ukazuje na posljedice sve snažnije projektizacije kulturne proizvodnje: rast nesigurnosti i potplaćenost velikog broja kulturnih radnica i umjetnika. Osim toga, Primorac u studiji postavlja jasan zahtjev za razvojne javne politike koje će omogućiti plaćeni rad i bolje radne uvjete u polju kulture, ali i šire očuvanje kulture kao javnog dobra.

 

Iz recenzija: 

 

"Studija svoje neposredno izvorište pronalazi u aktualnom društvenom i ekonomskom položaju kulturnih radnika. Međutim, istovremeno nudi i širi razloge nepriznavanja i nepercipiranja kulturnog rada kao rada, a argumentaciju nalazi u povijesnim, ali i socio-političkim procesima. Zbog toga studija uz pregledan, ima i analitički karakter, što je čini materijalom koji se može koristiti i u neposrednim zagovaračkim raspravama." (Valerija Barada)

 

"Autorica s velikim poznavanjem problematike projektnog fleksibilnog tipa rada u kulturi otvara niz pitanja i zalaže se za nove oblike financiranja rada koji mora biti pravedno plaćen unutar sustava 'u kojem se kultura i umjetnost shvaćaju kao javno dobro'." (Biserka Cvjetičanin)

 

izdavač: BLOK - Lokalna baza za osvježavanje kulture

autorica: dr. sc. Jaka Primorac 

urednice izdanja: Dunja Kučinac i Vesna Vuković 

recenzentice: dr. sc. Biserka Cvjetičanin i izv. prof. dr. sc. Valerija Barada 

dizajn i prijelom: Lana Grahek

lektura: Jana Pamuković 

 

 

Publikacija je objavljena u okviru projekta "Kongres umjetnika i kulturnih radnica" koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Godišnji program baze podržava Zaklada "Kultura nova".

 

Small_whatsapp_image_2022-02-23_at_11.58.58__2_
Small_whatsapp_image_2022-02-23_at_11.40.46__1_
Small_whatsapp_image_2022-02-23_at_11.40.48
Small_whatsapp_image_2022-02-23_at_11.58.59