PROMOCIJA KNJIGE ROSE LUXEMBURG "O UMJETNOSTI I KNJIŽEVNOSTI"

Large_rosa_social2

 

Pozivamo vas na predstavljanje trećeg izdanja u biblioteci Tendencija, Rosa Luxemburg "O umjetnosti i književnosti". Promocija će se održati u petak, 19. 3. 2021. u 18 sati na platformi Zoom. Možete se priključiti nasljedećem linku:  https://zoom.us/j/94423859299?pwd=eXJzdnJIYXJUdHU3VSsyZmNaRGNTQT09

Na promociji govore:

ANKICA ČAKARDIĆ, filozofkinja (Odsjek za filozofiju, FFZG)

LEJLA KALAMUJIĆ, književnica

NIKOLA VUKOBRATOVIĆ, novinar i povjesničar (Arhiv Srba Hrvatske)

i

VESNA VUKOVIĆ, su-urednica i prevoditeljica izdanja (BLOK)

 

"Marksistička filozofkinja, politička ekonomistica, revolucionarna socijalistkinja Rosa Luxemburg, jedna od najranijih žrtava fašizma, koju je zajedno s Karlom Liebknechtom desničarska Freikorps milicija pogubila u Berlinu 1919., bila je i strastvena čitateljica i komentatorica književnih djela, o čemu najbolje svjedoči njezina opsežna epistolarna ostavština. I ne samo pisma, Rosa Luxemburg je, kao i Karl Marx, i svoje teorijske tekstove 'zapaprila' reakcijama i razmišljanjima o književnim djelima različitih autora, kako klasika tako i suvremenika, iz više nacionalnih književnosti: francuske, njemačke, poljske, engleske i - prije svega - ruske.

Ovo izdanje okuplja izbor iz njezinih članaka o književnicima koji nadilaze portrete pojedinačnih autora, ne samo smještajući ih u šire historijske i političke okvire, nego i šireći aspekte razmišljanja o umjetnosti, ponajprije istražujući napeti odnos politike i književnosti. Njezin žar za strukturnim zahvaćanjem književnosti ne proizlazi tek iz živog čitalačkog interesa, već i iz interesa za problematiku nacionalizma, a s njome i uloge koju je književnost u formiranju nacije i nacionalne kulture imala. Pisani u periodu od prvih godina 20. st. pa do pred smrt, oni prate i razdoblje njezinih neprestanih borbi te otkrivaju podjele u radničkom pokretu i razdore unutar Socijaldemokratske Partije Njemačke (SPD) čijem je lijevom krilu pripadala. Utoliko su važan materijal za razumijevanje estetike lijeve njemačke socijaldemokracije, ali i zanimljiv uvod u rasprave (i sukobe) na ljevici koje su obilježili prvu polovicu prošlog stoljeća. Na koncu, činjenica da su se u okvirima radničkog pokreta vodile tako brojne i tako otvorene polemike o književnosti (i umjetnosti), govori o tome koliko je ta ljudska djelatnost bila važna u izgradnji pokreta, kao jedno od glavnih sredstava emancipacije radništva."

(iz Predgovora)

 

IZDAVAČ: [BLOK] - Lokalna baza za osvježavanje kulture

biblioteka Tendencija

UREDNICE: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković

PRIJEVOD I PREDGOVOR: Vesna Vuković

DIZAJN: Hrvoje Živčić

 

Knjiga je objavljena u sklopu programa "Politička škola za umjetnike i sve zainteresirane 2020.” koji financijski podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.

Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova".