POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNIKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2024.: ZOV DOLAZI IZ ŠUME

Large_politicka_skolica_kvadrat

 

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) 2024.

ZOV DOLAZI IZ ŠUME

 

Umjetnica si bilo koje vrste, kulturni radnik, novinarka, filmski radnik, aktivistkinja? Voljela bi kroz svoju praksu tematizirati društvene probleme, ali imaš dojam da ti nedostaje teorijskog i povijesnog predznanja? Na svojoj koži osjećaš, vidiš oko sebe i u medijima da je kapitalizam loš i svijetom sije gomile nejednakosti i nepravde, ali ponekad ti fale argumenti kojima bi objasnio zašto i kako se to događa? Zbunjuju te izjave da radnička klasa više ne postoji jer istovremeno dobro znaš da bez vlastitog rada ne možeš preživjeti ni mjesec dana? Želiš ojačati svoje znanje potrebno za raspravu s desničarima i zagovornicima kapitalizma? Želiš se povezati s drugima koje zanimaju lijeve perspektive i borbe protiv fašizma, kapitalizma, seksizma, transfobije i rasizma?

 

Prijavi se na Političku školu za umjetnike (i sve zainteresirane)! 

 

Mada je primarno namijenjena umjetnicima i kulturnim radnicama, škola je otvorena svima koji žele steći uvid u osnovne teorijske koncepte i historijat kapitalističkih društvenih odnosa, kao i njihovu socijalističku alternativu. Ta su znanja najčešće izbačena ili jako slabo zastupljena u formalnom obrazovanju. Istovremeno, dok se politiziramo u neformalnom okruženju, kroz medije, kulturu, društvene mreže i na ulici često imamo osjećaj da nam nedostaju neke ključne karike, argumenti i objašnjenja. 

 

Ovo, sedmo po redu izdanje Političke škole za umjetnike organiziramo u suradnji s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća, kako bismo obilježili 80. godišnjicu Prvog kongresa kulturnih radnika, koji je krajem juna 1944. u Topuskom okupio umjetnike i kulturne radnice uključene u antifašistički otpor. U pozivu za kongres Vladimir Nazor je tada zapisao: "I taj zov dolazi iz šume, iz te naše pouzdane i čudotvorne partizanske šume, dok je narodni ustanak još u jeku, oslobodilačka borba još nedokončana"

 

Program škole je strukturiran u pet popodneva (srijedom i četvrtkom od 16 do 20h) u Zagrebu te jednog terenskog bloka (od petka 28.6. do nedjelje 30.6.) u Topuskom. 

 

Škola je potpuno besplatna, uključujući i troškove puta, smještaja i prehrane u Topuskom. Broj polaznika je ograničen.

 

Prijave se šalju na mail: blok@blok.hr (subject: Politička škola 2024) do 24.5.2024.

 

Prijavljeni će najkasnije do 1.6. biti obaviješteni jesu li primljeni u grupu.

 

Prijava treba sadržavati: ime i prezime, godinu rođenja, obrazovanje (formalno ili neformalno), ustanovu ili organizaciju (ako radite, studirate ili ste aktivni u nekoj od organizacija ili kolektiva) te kraće motivacijsko pismo (do dvije kartice) u kojemu ćete izložiti zašto vas škola zanima te jeste li i koliko koliko ste upoznati s temama.

 

Prethodno poznavanje problematike i dosadašnji angažman, kao ni dob, nisu preduvjet niti prednost u selekciji sudionika već će nam te informacije pomoći da pripremimo nastavu. Program nije namijenjen doktorantima niti je općenito njegova svrha u pojedinačnim akademskim naprecima nego u politizaciji, demokratizaciji znanja i izgradnji kolektiva. Temelj odabira polaznica i polaznika su motivacija, mogućnost redovnog pohađanja programa i spremnost na sudjelovanje u kolektivnom radu. 

 

***PROGRAM***

 

ZAGREB

srijedom i četvrtkom, 16 - 20 h

 

1. srijeda 12.6.

Stipe Ćurković: O čemu govorimo kada govorimo o 'klasama'?

Ankica Čakardić: Epoha kapitalizma: prisila, proletarizacija seljaka i tržište

 

2. četvrtak 13.6.

Jakov Kolak: Od kud nam uopće radnička prava?

Delavska svetovalnica (Radničko savjetovalište): organiziranje stranih radnika

 

3. srijeda 19.6.

Andreja Gregorina: Crveni feminizam

Espi Tomičić: Trans i rodno varijantne osobe u Hrvatskoj: zdravstveni i pravni okvir u odnosu na politički kontekst jačanja desnice

 

4. četvrtak 20.6.

Hrvoje Radovanović: Klima i kapitalizam

Krešimir Zovak: Kontradikcije socijalističke države: jugoslavenski primjer

 

5. srijeda 26.6.

Ivana Perić: Palestina i Izrael - radničke perspektive prije i tijekom 1948. godine

Nikola Vukobratović: Kako kolonijalizam oblikuje svijet?

 

TOPUSKO

petak 28. - subota 30. lipnja

 

petak 28.6.

Igor Drvendžija: Od AVNOJ-a do ZAVNOH-a

Odjel za kulturu SNV-a, Tena Bakšaj, Nikola Puharić i Aneta Vladimirov: Manjinska pedagogija sjećanja u tri primjera

Vesna Vuković: Od umjetnosti otpora do kulturne revolucije

 

subota 29.6.

KURS: radionica linoreza

 

nedjelja 30.6. 

KURS: radionica linoreza

Igor Mrkalj: Izlet partizanskom prestonicom

 

 

organizator: BLOK

suorganizator programa u Topuskom: Odjel za kulturu Srpskog narodnog vijeća

dizajn: Nikola Križanac

 

 

Program financijski podupire Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe. Program je u okviru obilježavanja 80. godišnjice Trećeg zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom i Prvog kongresa kulturnih radnika na oslobođenom teritoriju Hrvatske podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH. Godišnji program BLOK-a 2024. podržava Zaklada Kultura nova.