UMJETNICI ZA KVART 2016.– 2018.: UMJETNOST I STAMBENO PITANJE

Large_web

promocija publikacije

ponedjeljak, 7. 10. 2019. u 19 h

BAZA, Adžijina 11

 

Na promociji će govoriti urednice publikacije i nastupiti mlada indie kantautorica Marina Elezović – MAR. Dođite po svoj primjerak i pridružite nam se u razgovoru i druženju!  

"Od Ježurke Ježića preko minhenskih poduzetnika do losanđeleske sirotinje, u šumskoj nastambi, trosobnom stanu ili improviziranom šatoru pored autoputa – svatko treba negdje stanovati. Pa ipak, iako se radi o primarnoj potrebi za zaklonom, „danas je teško zamisliti sistem stanovanja kojim ne vlada robni oblik”. Drugim riječima, stan je roba na tržištu, a tržište diktira uvjete svima koji u njemu sudjeluju – od onih koji višak svog stambenog prostora iznajmljuju ili prodaju do onih koji ne posjeduju niti jedan prostorni metar. Alternative, možda teško zamislive, ipak postoje: u drugačijim društvenim uređenjima (prije svega onima koja počivaju na idejama socijalizma) ili u samoorganizaciji različitih zajednica koje stvaraju privremene otoke solidarnosti u postojećem sistemu. U našem kontekstu, još se sjećamo „prava na stan” koje su baštinile naše bake i djedovi, majke i očevi, a zahvaljujući kojemu i dio nas ima riješeno stambeno pitanje. No gotovo 30 godina nakon sloma socijalizma fond povoljno otkupljenih društvenih stanova već se osjetno istopio – naša su stvarnost stambeni krediti čije uvjete diktira bankarski sektor te rastuće stanarine na tržištu, za čiju regulaciju država ne pokazuje baš nikakav interes."

(iz uvodnika)

 

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture 

urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković  
izvršne urednice: Barbara Gregov, Dunja Kučinac

kustosice programa “Umjetnici za kvart”: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković  
dizajn: Dario Dević

lektura: Jana Pamuković  
autori tekstova i priloga: Ana Vilenica, Igor Lasić, Peter Marcuse i David Madden, Melita Čavlović, Rena Rädle i Vladan Jeremić

umjetnici: Petra Belc, Božena Končić Badurina, Marko Gutić Mižimakov, Bojan Gagić, Bojan Mrđenović, Martina Malešič, Anja Planišček, Klemen Ploštajner, Ljubica Letinić i Radiofonijski kolektiv, Ana Kuzmanić, Frano P. Zovko, Lucija Mrzljak, David Kerr, Ina Wudtke, Marina Paulenka, Rafaela Dražić, Rena Rädle i Vladan Jeremić

 

Publikacija je izdana u okviru programa „Umjetnici za kvart 2016. – 2018.: Umjetnost i stambeno pitanje“. Izdavanje publikacije financijski su podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova”.
BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.