IZLOŽBENI DIPTIH: DAVID KERR I INA WUDTKE

Large_1915_rent_strike-1

David Kerr: Dužničko ropstvo
Ina Wudtke: The Fine Art of Living

5.10. - 3.11.2017.
BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

otvorenje uz vodstvo umjetnika: četvrtak 5.10.2017. u 19 sati

radno vrijeme: utorak - petak 16 - 20 h / subota i nedjelja 12 - 19 h

subota 14. 10. 2017: 12 - 17 h

Ovogodišnju sezonu Umjetnika za kvart zaključujemo izložbom dvoje umjetnika koji u samo središte svog umjetničkog interesa, a i političkog angažmana, stavljaju stambeno pitanje. David Kerr i Ina Wudtke dali su se u potragu za uzrocima i posljedicama stambenog problema na lokalnim primjerima Glasgowa i Berlina, povezujući stambenu krizu s procesima urbane transformacije koji otkrivaju njezine duboke političke i ekonomske korijene. Oni su najvidljiviji u privatizaciji javnih servisa i temeljitoj komodifikaciji stanovanja. Nasuprot još uvijek dominantnom stavu kako se stambeno pitanje može riješiti malim pomacima u upravljačkim politikama, radovi ovo dvoje umjetnika pokazuju kako njegova politička i ekonomska pozadina zahtijeva i radikalan odgovor. Stoga poseban naglasak stavljaju na klasnu dimenziju stanovanja, pozivajući na organiziranje stanara u borbi za kvalitetno i široko dostupno stanovanje u javnome vlasništvu.

Prvi dio diptiha, Dužničko ropstvo, donosi izbor stripova i ilustracija Davida Kerra: tri priče iz Kerrova opusa obuhvaćaju dugi period od prvih podstanarskih štrajkova u Škotskoj tijekom Prvog svjetskog rata do danas. Prolazeći kroz širok vremenski luk autor propituje povijesno nasljeđe radničkih borbi i njihovu vezu sa suvremenim organiziranjem, a aktualne mehanizme komodifikacije stanovanja, upogonjene velikim kulturnim i sportskim manifestacijama, stavlja u prošireni historijski kontekst: kapitalistički razvoj i njegov duboko destruktivni karakter. Drugi dio diptiha, The Fine Art of Living, umjetnice Ine Wudtke zasijeca u specifični istočnonjemački kontekst: privatizaciju javnog stambenog fonda nakon pada Zida i gentrifikaciju koja je uslijedila. Mehanizme istjerivanja siromašnijeg stanovništva kako bi se zgrade mogle adaptirati u luksuznu robu na nekretninskom tržištu umjetnica je osjetila na vlastitoj koži, a svoje iskustvo koristi kao ulaz u problem berlinskog stanovanja na sistemskoj razini.

U sklopu izložbe, u petak 3.11.2017. u 19 sati Ina Wudtke će održati predavanje pod naslovom Poetska agitacija: o revolucionarnim komunističkim radnicima piscima u Weimarskoj republici.


David Kerr (1982.) je škotski stripaš, ilustrator, grafički dizajner i aktivist. Izlagao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a stripovi su mu objavljivani u Velikoj Britaniji, SAD-u, Južnoj Americi i drugdje. Bavi se pedagoškim radom kao asistent, gostujući predavač i voditelj radionica. Kao ilustrator redovito surađuje s medicinskim časopisom Lancel, časopisom The New Internationalist, radničkom zadrugom Greencity Wholefoods i drugima. U samoorganiziranom umjetničkom prostoru Market Gallery u Glasgowu od 2006. do 2008. kurirao je više izložbi i edukativnih programa. Školovao se na Glasgow School of Art i na Royal College of Art u Londonu, a sudjelovao je na brojnim rezidencijama. Za svoj rad primio je nekoliko nagrada.

Ina Wudtke (1968.) je njemačka umjetnica. Od 1992. do 2004. bila je urednica queer feminističkog umjetničkog časopisa NEID, u okviru čega je organizirala više muzičkih evenata, čitalačkih grupa, izložbi, diskusija. U svojem umjetničkom radu koristi različite medije kako bi propitala hegemonijski diskurs i pokušala ojačati kontra narative o temama kao što su rod, rad, grad i stanovanje. Godine 2011. objavila je album o gentrifikaciji The Fine Art of Living pod pseudonimom T-INA Darling. S filozofom Dieterom Lesageom autorica je knjige Crni zvuk bijela kocka (Vienna, Loecker, 2010). Izlagala je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u Njemačkoj i inozemstvu.

 

dizajn postava: Nina Bačun i Roberta Bratović - Oaza

financijska podrška: Ministarstvo kulture RH, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Zaklada "Kultura nova", Goethe Institut Kroatien (gostovanje Ine Wudtke)

sponzor: hotel Laguna

Small__mg_9265
Small__mg_9325
Small__mg_9354
Small__mg_9385
Small__mg_9426
Small__mg_9437
Small__mg_9455
Small__mg_9470
Small__mg_9563
Small__mg_9612
Small__mg_9643
Small__mg_9678
Small__mg_9690
Small__mg_9712
Small__mg_9738
Small__mg_9766