MARTA BARADIĆ: FILMSKI PROGRAM "ULICA PRETKINJA"

Large_film

MARTA BARADIĆ: FILMSKI PROGRAM “ULICA PRETKINJA”

Vera i Eržika (1981.), 75’, R: Želimir Žilnik 

Projekcija filma i diskusija

Četvrtak, 30.05.2019. u 19 h


Dokudrama “Vera i Eržika” prati dvije radnice u tvornici tekstila “Trudbenik” u Pančevu koje se pred odlazak u penziju suočavaju s brojnim problemima i nesporazumima. Iako u tvornici rade od trinaeste godine života, po odredbama novousvojenog zakona o umirovljenju priznaje im se radni staž samo od petnaeste godine. Dakle, da bi ostvarile pravo na penziju, sad im formalno nedostaje po dvije godine. Krenuvši od ovog problema kao izvora dramskog konflikta, u filmu su predstavljena emotivna stanja junakinja, njihovih obitelji, odnos s kolegicama s posla te čitav niz raspoloženja i preokupacija ljudi na kraju radnog vijeka. 

Prikazujući specifičnosti ženske radničke svakodnevice, počevši od teškoća tvorničkog i smjenskog rada, film otvara i niz širih tema, poput problema reproduktivnog rada, radnih i socijalnih prava, zdravstvene i socijalne zaštite, ali i pitanja solidarnosti i zajedništva. Iako je u sfera proizvodnje u zadnjih 30 godina umnogome promijenjena, “Vera i Eržika” i danas otvaraju brojna presudna pitanja u pozadini u aktualnih borbi, primjerice recentne napore da se spriječi podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu ili one protiv ograničenja i napada na ženska seksualna i reproduktivna prava.

Filmski program u BAZI proširenog je formata, nakon projekcije u diskusiji će nam se u razgovoru s kustosicom programa, Martom Baradić, pridružiti sociologinja Jelena Ostojić. 

Kao filmski dio programa Umjetnici za kvart i njegove tematske okosnice – pitanja naslijeđa, “Ulica pretkinja” prvenstveno nastoji ukazati na historijat i kontinuitet borbi za poboljšanje položaja žena u društvu, odnosno naglasiti da se ostvarena politička, radna, socijalna prava nisu dogodila po inerciji, već su rezultat konkretnih, mukotrpnih i nedavnih borbi.

 

 

FINANCIJSKA PODRŠKA: Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture RH i Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba. 

Godišnji program BAZE podržava Zaklada "Kultura nova”. 

BLOK je korisnik institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za stabilizaciju i/ili razvoj udruge.