UMJETNICI ZA KVART

Large_facebook_event6_preview

 

Program Umjetnici za kvart je višegodišnji program vezan za zagrebački kvart Trešnjevka. Nastavlja se na 15 godina festivala umjetnosti u javnom prostoru – UrbanFestivala – i dijelom se odvija u BAZI, a dijelom u javnim prostorima Trešnjevke. Temelji se na istraživanju, novim produkcijama, multidisciplinarnosti, multimedijalnosti i društvenom angažmanu kroz umjetnost, a razvija dugoročnije i čvršće suradnje u okviru kvarta.
 
U svom prvom izdanju, u periodu od 2016. do 2018. godine, program tematizira stanovanje na Trešnjevci. Radi se o kvartu u kojem možemo pratiti različite procese vezane uz stanovanje: povijesno, riječ je o radničkom naselju, prijeratnim gradnjama slabije kvalitete u kojima je između ostalog izrastao i radnički pokret i dao važan doprinos zagrebačkom antifašističkom pokretu, da bi se nakon 2. svjetskog rata, kao i u drugim dijelovima Zagreba, mogle pratiti težnje ka ostvarenju tzv. socijalističkog grada kroz projekte kolektivnog stanovanja i izgradnju infrastrukture poput kvartovskog kulturnog centra, i danas živog CeKaTe-a. U tranzicijskom pak periodu Trešnjevku snažno obilježava tzv. divlja gradnja, upliv privatnog kapitala u stanogradnju, otkupi dotrajalih stambenih jedinica radi izgradnje i tržišnog plasmana novih zgrada koje parametrima potpuno mijenjaju organizaciju naselja. Današnjica Trešnjevke može poslužiti kao teren za istraživanje stambenog pitanja danas: tko uopće ima pristup trajnom rješenju stambenog pitanja i kako se u takvim okolnostima gradi zajednica i zajedničko, samo su neka od pitanja koje ova tema otvara.

u 2016. sudjeluju: Bojan Gagić, Bojan Mrđenović, Božena Končić Badurina, Marko Gutić Mižimakov, Selma Banich, Petra Belc

u 2017. sudjeluju: Ana Kuzmanić, Ljubica Letinić, David Kerr & Ina Wudtke, Martina Malešič & Anja Planišček & Klemen Ploštajner, Petra Belc, Frano Petar Zovko & Lucija Mrzljak

u 2018. sudjeluju: Marina Paulenka, Rena Rädle & Vladan Jeremić, Rafaela Dražić, Petra Belc, Ljubica Letinić

kustosice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković

 

Program financira Gradski ured za obrazovanje kulturu i šport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture RH i Zaklada "Kultura nova".