Umjetnici za kvart

KOD KUĆE U LJUBLJANI - 100 godina ljubljanskih stanova

Large_orig_hranilniska_goran_vadlja_kamenjasevic_02_copy

izložba

kustosi/ce: Martina Malešič, Anja Planišček, Klemen Ploštajner

17.3. - 9.4.

BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

radno vrijeme: utorkom, srijedom i petkom od 16 do 20 sati, subotom i nedjeljom od 12 do 18 sati

otvorenje i kustosko vodstvo: 17.3.2017. u 19 sati

Tema stanovanja nastavlja se i u novoj sezoni Umjetnika za kvart. Počinjemo gostovanjem iz Ljubljane i studijom tamošnjih stambenih prilika kroz 20. stoljeće.

"U kakvim su stanovima Ljubljančani stanovali zadnjih sto godina? Koliko su veliki bili ti stanovi, kako su prostorno planirani i tehnički opremljeni? Kako su se razvijali lokalni stambeni standardi? Kakva je bila kvaliteta života, a kakve navike gradskih stanovnika? Koliko su stanovi bili dostupni?

Izložba prikazuje razvoj stanova i stanovanja od početka 20. stoljeća do danas, organizaciju stambene politike, primarne oblike rješavanja stambenog pitanja i karakteristične stambene zgrade. Predstavlja stanove iz razdoblja od potresa 1895. do Prvog svjetskog rata, međuratno razdoblje, socijalizam i razdoblje od osamostaljenja Slovenije do danas. Uključuje stanove pripadnika svih društvenih slojeva, stanove koje su gradili privatni investitori, zadruge, financijski zavodi, državne ili gradske institucije te radničke stanove i kuće, građanske stanove, vile, stambena naselja i kvartove.

Pregled sto godina stambene gradnje prilika je da se prikaže povijesni razvoj ljubljanskih stanova, kao i da razmislimo o današnjoj situaciji. Kvaliteta i broj socijalnih stanova sve su manji, država štedi na investicijama u javnu infrastrukturu i stambenu gradnju, regulacija iznajmljivanja i unajmljivanja stanova praktički ne postoji. Institucije koje su nekada pomagale najosjetljivijima i realizirale ambiciozne građevinske projekte danas u velikom luku zaobilaze područje stambene politike. Zato nam se kroz povijesni pregled postavlja pitanje: Što nas o sadašnjoj situaciji nepostojanja stambene politike može naučiti povijest stambene gradnje?" (kustosi/ce)


produkcija:
TRAJEKT - ZAVOD ZA PROSTORSKO KULTURO

autori projekta i kustosi izložbe:
MARTINA MALEŠIČ, ANJA PLANIŠČEK, KLEMEN PLOŠTAJNER

suradnici:
KATJA MARTINČIČ, MOJCA MLINAR, AMBROŽ BARTOL, LAURA KLENOVŠEK, JURE KOLENC, DOMINIK KOŠAK, PRIMOŽ PAVŠIČ, ROK PRIMAŽIČ, JANJA ŠUŠNJAR, BLAŽ BABNIK ROMANIUK, VESNA SKUBIČ


Projekt je realiziran uz podršku Odjela za kulturu Grada Ljubljane i Ministarstva kulture Republike Slovenije. Prvi puta je predstavljen 2016. godine u ljubljanskoj galeriji DESSA.

Izložba u BAZI dio je projekta Umjetnici za kvart koji se odvija uz potporu Zaklade "Kultura nova", Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.