produkcija

SISAČKA PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_82576422_2843248332372412_4934139449907871744_n

SRIJEDA, 29.1.2020., 19 H

GRADSKA GALERIJA STRIEGL, SISAK

Gradska galerija Striegl vas poziva da dođete na sisačku promociju i razgovor o knjizi ''Problem umjetnosti kolektiva - slučaj Zemlja'' u izdanju BLOK-a (Lokalna baza za osvježavanje kulture).

U sisačkom predstavljanju knjige će sudjelovati:

Ana Kutleša i Vesna Vuković iz kustoskog kolektiva BLOK, autorice knjige "Problem umjetnosti kolektiva - slučaj Zemlja"

Nina Bačun i Roberta Bratović iz kolektiva OAZA, dizajnerice knjige

– Ana Dević iz kustoskog kolektiva Što, kako i za koga / WHW [...]

 KURS: LEKCIJE O ODBRANI

Large_lekcije-o-odbrani-baza-najava

izložba
4. – 21. 12. 2019.
BAZA, B. Adžije 11, Zagreb

 

otvorenje: srijeda, 4. 12. 2019. u 19 h

radno vrijeme: utorak – subota, 16 – 20 h

 

Izložba "Lekcije o odbrani" novi je korak u višegodišnjem KURS-ovom istraživanju kulture u Narodnooslobodilačkom pokretu. Fotografije, arhivski materijali i istraživački uvidi iz prethodnih faza prevode se u likovni jezik, seriju grafika popraćenu tekstovima. [...]

 MEĐUNARODNO PRIZNANJE NAŠEM KUSTOSKOM TIMU

Large_unnamed

Njemačka zaklada Hans und Lea Grundig je BLOK-ovom kustoskom timu (Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković) dodijelila nagradu za istraživačko-izložbeni projekt "Problem umjetnosti kolekiva – slučaj Zemlja" u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija.

Svečana dodjela nagrade održat će se 7. 11. u NS-Dokumentationszentrum (Dokumentacijski centar za istraživanje nacional-socijalizma) u Münchenu. [...]edukacija

PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_frame_00_delay-0.07s

srijeda, 20. 11. 2019. u 18 h

Francuski institut, Preradovićeva 5

Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kojima smo u razdoblju 2016. - 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. - 1935.). Koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. 

Na promociji će govoriti:

dr. sc. Petar Prelog (Institut za povijest umjetnosti)

Alma Trauber (Gradska galerija Striegl, Sisak) 

i urednice knjige, Ivana Hanaček i Vesna Vuković (BLOK).  [...]PROMOCIJA FANZINA POLITIČKE ŠKOLE 2019.

Large_fanzin_feb_event_cover2

petak 5. 7. 2019. u 20 h

BAZA, Adžijina 11

Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) ove je godine ispratila već četvrtu generaciju polaznika i polaznica.

Fanzin Političke škole proizašao je iz želje da okupljena grupa produži zajednički rad te artikulira političke stavove i znanje inspirirano školom, bilo kroz tekst, bilo kroz ilustraciju. U potpunosti su ga osmislili i pripremili polaznici i polaznice: od izrade pojedinih priloga, preko uredničkog i lektorskog rada, pa sve do grafičke obrade. On je u tom smislu sadržajno i formalno heterogen i odražava teme kojima su polaznici i polaznice bili osobito inspirirani ili potaknuti. To su prije svega bile one iz područja feminističke teorije i prakse te odnosa umjetnosti i rada. [...]POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2019.

Large_1500_px_-_politicka05

 

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je ideja "svijeta umjetnosti" kao zasebne sfere, odvojene od društva, puka frazaZanima te doznati više o konceptu autonomije umjetnosti, umjetničkog genija ili talenta? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Želiš čuti više o realno postojećim socijalizmima od mantre da je socijalizam utopija? Smatraš da je žensko pitanje neodvojivo od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Želiš čuti više o povijesti feminizma u okvirima međunarodnog socijalističkog i radničkog pokreta? Prepoznaješ snagu sindikalnog udruživanja, ali te muči pitanje radničke borbe i organiziranja u suvremenim uvjetima? Ide ti na živce što te desničari i zagovornici kapitalizma nadjačaju u raspravama [...]