produkcija

BOJAN MRĐENOVIĆ: PRIRODA, KEMIJA I DRUŠTVO

Large_output_nub4ve

izložba

Muzej suvremene umjetnosti / Black Box
28. 1. ― 21. 3. 2021.

PROGRAM
četvrtak, 28. 1. 2021. 15 ― 19h
zbog provođenja epidemioloških mjera neće biti službenog otvorenja, ali će umjetnik biti prisutan u galeriji

petak, 29. 1. 2021. 16 ― 18h
umjetnik će biti prisutan u galeriji

subota, 30. 1. 2021. u 12h i 14 h
vodstvo kroz izložbu i razgovor s umjetnikom
Kako bismo mogli provoditi epidemiološke mjere, broj sudionika je ograničen. Molimo vas da dolazak na vodstvo unaprijed najavite slanjem maila na: blok@blok.hr.


U fotografskom radu Priroda, kemija i društvo Bojan Mrđenović promatra i prikazuje "kruženje tvari u prirodi". Pritom, uz biokemijske, u obzir uzima i društvene, ekonomske i ekološke faktore. Izložba prati različite međusobno isprepletene fenomene koji su uvjetovani djelovanjem kemijske industrije u jednom malom gradu - Kutini. Kemijski pogon svake godine proizvede preko milijun tona mineralnih gnojiva koja se koriste u proizvodnji hrane i poljoprivredi. Ona su katalizator biokemijske reprodukcije biljnog i životinjskog svijeta, ali i reprodukcije društvene zajednice. Izloženi vizualni narativ rezultat je desetogodišnjeg procesa istraživanja, prikupljanja arhivskog materijala i terenskog fotografskog rada [...]MST NA VALOVIMA RADIJA BAZE

Large_webp.net-gifmaker

Muzej susjedstva Trešnjevka na valovima Radija BAZE

Slušaj Radio BAZU ovdje: BLOK soundcloud


autorice: Barbara Gregov, Ljubica Letinić i [BLOK]


U svom četvrtom izdanju Radio BAZA se iz etera u Adžijinoj 11 seli u isključivo digitalnu sferu i preuzima formu podcasta u tri dijela. Iako nema razgovora, sviranja, dramskog i drugog izvođenja uživo, i ove smo godine okupili istraživačice, aktiviste, muzičare, radiofoničarke i amaterke s istom misijom: komodifikaciji etera želimo se oduprijeti kolektivnom proizvodnjom kritičkog programa, umjetničkih i radiofonijskih eksperimenata.
Ove je godine tematska okosnica trešnjevačko nasljeđe koje se istražuje, prikuplja i interpretira u okviru projekta Muzej susjedstva Trešnjevka. Vodimo vas na tri sasvim posebne zvučne šetnje, od istočnog ruba kvarta, preko njegove žile kucavice i jednog zaboravljenog parka, sve do „Kluba književnica“. Snimke urbanih tura održanih jesenas u okviru Muzeja susjedstva isprepliću s poezijom Teslinih radnica, crticama trešnjevačkih učenika i drugim blagom iz muzejskog fundusa [...]KIKLOP IZ KUČERINE: TREŠNJEVAČKA FOTOKRONIKA

Large_1964-07-ducan
 
izložba fotografija
4. - 23. prosinca 2020.
Nova BAZA, Nova cesta 66
 
** IZLOŽBA JE SLUŽBENO ZATVORENA, ALI MOŽE SE JOŠ UVIJEK POGLEDATI PO DOGOVORU. JAVITE SE NA: BLOK@BLOK.HR. **
 
radnim danom od 16 do 20 h
subotom od 10 do 14 h
 
Bogdan Štefanić izlazi iz svog trešnjevačkog stana u Kučerinoj ulici noseći široko dostupan, analogni fotoaparat WERRA I oko vrata. Proljetni je dan, svibanj 1960. godine. Svi koji su se našli u njegovom kadru - susjedi, slučajni prolaznici, prijatelji - nisu ni slutili da ćemo njihova lica pola stoljeća kasnije pronaći u bogatoj fotoarhivi, pomno spremljenoj u jednoj ladici. Više od sedam tisuća crno-bijelih snimaka uhvaćenih okom trešnjevačkog Kiklopa, kroz nekoliko desetljeća, a potom i razvijanih u njegovoj kućnoj radinosti, pričaju priču o razvoju susjedstva i - što je još zanimljivije - podloga su za rekonstrukciju dinamičnog života jedne ulice uslijed društveno-političkih transformacija društva [...]


MUZEJ SUSJEDSTVA TREŠNJEVKA: PREZENTACIJA ZA SUSJEDSTVO

Large_mst

Više od dvije godine gradili smo temelje budućeg Muzeja susjedstva: prikupljali smo priloge susjeda za virtualni fundus, istraživali povijest Trešnjevke, organizirali tematske ture kvartom te tražili moguće prostore i osmišljavali model upravljanja budućim Muzejem. Došlo je vrijeme da vam predstavimo novi web Muzeja i ostale rezultate našeg dosadašnjeg rada te vas pozovemo da nam se pridružite i podržite nas u daljnjem radu na osnivanju kvartovskog muzeja.

Zbog epidemioloških okolnosti, prezentaciju ćemo održati preko platforme Zoom, u četvrtak 26. studenog u 18 sati.
 
Prezentaciji možete pristupiti putem ove poveznice [...]MARKO ERCEGOVIĆ I IGOR LASIĆ: TISAK, DVADESET I TRI KIOSKA

Large_marko_ercegovic_dubrovnik_2015


izložba

27. 10. - 16. 11. 2020.
Nova BAZA, Nova cesta 66, Zagreb

otvorenje: utorak, 27. 10. 2020. od 18 do 21h


Posjetitelji se mole da na izložbu ulaze u grupama do 10 ljudi, kako bismo mogli provoditi epidemiološke mjere.

 

Tisak, dvadeset i tri kioska fotografska je serija nastajala u razdoblju od 2017. - 2020. godine. Fotograf Marko Ercegović se, u suradnji s novinarom čiji je rad obilježilo praćenje privatizacijskih procesa, Igorom Lasićem, upustio u istraživanje tvrtke Tisak d.d. Njeni se počeci vežu za javno poduzeće Narodna štampa, osnovano davne 1946., unutar kojeg se 1970-ih izdvaja zasebna djelatnost distribucije. Nakon privatizacije 1990-ih uslijedilo je pripajanje koncernu Agrokor, čija je velika kriza poslovanja obilježila recentna ekonomska zbivanja u Hrvatskoj i regiji. Popularni crveni kiosci Tiska, koji su počeli služiti kao punktovi za obavljanje niza zadaća, postali su tako možda najvidljiviji urbani znak ekonomskog kraha koji je neposredno i posredno utjecao na brojne radnike i radnice [...]edukacija

PROMOCIJA UMJETNIČKE KNJIGE "PUTUJUĆA IZLOŽBA"

Large_putujuce-izlobe_fb-cover_2

 

Pozivamo vas na promociju umjetničke knjige "Putujuća izložba: sredstvo za narodno prosvećivanje" Udruženja Kurs koja će se održati u srijedu, 27.1.2021. u 18 sati na platformi Zoom. Možete se prijaviti putem linka: https://zoom.us/j/99082987159...

O knjizi govore:

Mirjana Radovanović i Miloš Miletić / KURS

Lujo Parežanin / Kulturpunkt

Goran Pavlić / Akademija dramskih umjetnosti

 

Promociju možete pratiti i uživo na mreži Facebook [...]PROMOCIJA FANZINA POLITIČKE ŠKOLE 2020.

Large_ac__final

četvrtak, 22.10. 2020. od 19.00 do 21.30h (u grupama po 10 ljudi)

Nova BAZA, Nova cesta 66

 

Naša Politička škola za umjetnike (i sve zainteresirane) ove je godine ispratila već petu generaciju polaznika, i to u sasvim osebujnom izdanju. Fanzin koji na kraju ovog obrazovnog procesa predstavljamo u potpunosti su osmislili i pripremili polaznici i polaznice: od izrade pojedinih priloga, preko uredničkog i lektorskog rada i grafičke obrade pa sve do njegove promocije. Promocija je ujedno i prilika za okupljanje svih dosadašnjih generacija polaznika i predavača i svih zainteresiranih [...]POLITIČKA ŠKOLA ZA UMJETNIKE (I SVE ZAINTERESIRANE) 2020.

Large_sova6_resized

Rok za prijave: 16.2.2020.

Želiš kroz umjetnost govoriti o društvenim problemima? Iskustvo ti govori kako je doseg takvog angažmana jalov? Umjetnica si, ali moraš raditi izvan sfere umjetnosti da bi preživjela? Kapitalizam ti dere kožu i želiš vidjeti kako izgleda alternativa? Voljela bi naučiti što zapravo znači klasa i zašto nam je klasna teorija nužna da razumijemo društvo u kojem živimo? Zanima te povijest socijalizma kao ideologije i radničkog pokreta kao političke snage? Smatraš da je emancipacija žena neodvojiva od teorijskog i praktičnog promišljanja radikalnih društvenih i ekonomskih promjena? Muči te pitanje radničke borbe i mogućnosti organiziranja u suvremenim uvjetima? Želiš ojačati svoju argumentaciju za raspravu s desničarima i zagovornicima kapitalizma?

Sudjeluj u programu "Političke škole za umjetnike i sve zainteresirane"! [...]PROMOCIJA KNJIGE WILLIAMA MORRISA "O UMJETNOSTI I SOCIJALIZMU"

Large_instagram

četvrtak, 6.2.2020. u 19 h
BAZA, Adžijina 11

Pozivamo vas na predstavljanje drugog izdanja u biblioteci Tendencija, izbor tekstova Williama Morrisa "O umjetnosti i socijalizmu". Na promociji će govoriti:

Hrvoje Tutek (Odsjek za anglistiku, FFZG)
Ivana Borovnjak (OAZA), dizajnerica
Vesna Vuković (BLOK), urednica i su-prevoditeljica izdanja

 

Razgovor će moderirati Barbara Gregov.

Knjigu besplatno dijelimo svim zainteresiranima. [...]PROMOCIJA KNJIGE "PROBLEM UMJETNOSTI KOLEKTIVA – SLUČAJ ZEMLJA"

Large_slucaj_zemlja_630

srijeda, 20. 11. 2019. u 18 h

Francuski institut, Preradovićeva 5

Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kojima smo u razdoblju 2016. - 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja (1929. - 1935.). Koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. 

Na promociji će govoriti:

dr. sc. Petar Prelog (Institut za povijest umjetnosti)

Alma Trauber (Gradska galerija Striegl, Sisak) 

i urednice knjige, Ivana Hanaček i Vesna Vuković (BLOK).  [...]