FRANO PETAR ZOVKO: RETROFITTING

Large_frano_1_tres_njevka

ARHITEKTURA, TEHNOLOGIJA I PROSTORNE POLITIKE U VREMENIMA EKONOMSKE I EKOLOŠKE KRIZE

prezentacija istraživanja: siječanj 2017.

Nakon privatizacije stambenog fonda 90-ih i građevinskog booma prve polovice 2000-ih, koji su obilježili prostorne, društvene i ekonomske tokove postsocijalističkog grada europske periferije, u posljednjih nekoliko godina novi čimbenici počinju modelirati raspravu o gradu, stanovanju i stambenoj arhitekturi. S jedne strane, ekonomska kriza usporila je produkciju novih stambenih kapaciteta i prebacila težište diskursa na racionalnije korištenje postojećih, a smanjenje troškova stanovanja postala je tema od rastuće društvene važnosti. S druge strane, pristupanje Europskoj uniji nameće nove standarde kojima se reguliraju građevinska industrija, energetika, i utjecaj na okoliš.

Kao posljedica ovih procesa pojavio se trend retrofittinga, retroaktivnog prilagođavanja postojećih zgrada novim standardima uvođenjem sustava za mjerenje, kontrolu i smanjenje potrošnje energije. Ciljevi ovih mjera najčešće su postizanje veće razine energetske učinkovitosti i pravednija raspodjela troškova stanovanja, a ugradnja novih tehnologija predstavlja se kao scenarij u kojem dobivaju svi – od stanara i (su)vlasnika, preko građevinske industrije i nacionalne ekonomije, pa sve do cjelokupnog ekosustava planeta. Međutim, proces retrofittinga obilježen je brojnim problemima, a primjena novih propisa, umjesto zajedništvom, često rezultira individualizacijom i podjelama među stanarima.

Ovim istraživanjem zato želimo adresirati ključne probleme tehnologiziranog pristupa smanjenju potrošnje energije te preispitati ideološku potku i društvene domete neoliberalnog promišljanja održivog grada. Zagrebačka Trešnjevka, sa svojim širokim spektrom tipova stambene izgradnje i stadija urbane regeneracije, prepoznata je kao idealan teren za proučavanje složenih odnosa između arhitekture, tehnologije, energetike, stanovanja, prostornih politika i gradskog prostora.